Série výstav Design v pohybu 2015 - 2020 dorazí i do Plzně

Vzhledem k nedávnému výročí výuky průmyslového designu na ÚK FSI VUT v Brně a Ústavu designu na STU v Bratislavě byla navržena série mezinárodních výstav s pracovním názvem Design v pohybu aneb pohyb v designu 2015 - 2020. Příští rok by se měla konat i v Plzni.

Letošní pokračování projektu Design v pohybu je tentokrát na kolejích v Muzeu dopravy v Bratislavě.  V muzeích je běžné, že se zde vystavují objekty a dokumenty z doby značně minulé či nedávné. Nyní zde budou představeny exponáty, které jsou směrovány do doby budoucí, někdy to mohou být vize hodně vzdálené naší době, možnostem současné technologie i výroby. Naznačují však směr,  který se za několik let už nemusí jevit tak troufalým či bláznivým.

Poprvé se setkají všechny přední designérské školy z Čech a Slovenska, k této výstavě se připojí v automobilovém designu známý ateliér Štefana Kleina na VŠVU v Bratislavě, rovněž FAVU VUT Brno, aby všichni společně demonstrovali svůj designérský pohled pedagogů a studentů - můžeme klidně říci československý - na navrhování v oblasti transport designu a blízkých odvětvích.

Pokud vše půjde dobře, je v roce 2018 plánovaná další větší výstavy v Plzni, Praze a v Brně i Košicích, jako určitý příspěvek ke sto letům vzniku Československa.

Výstavy mohou motivovat ke znovu naplnění vize, kterou naznačil náš přední československý teoretik průmyslového designu Zdeno Kolesár v katalogu výstavy: "Československo bývalo strojárskou veľmocou a výroba dopravných prostriedkov sa najmä na území Čiech a Moravy rozvíjala už za existencie rakúsko-uhorskej monarchie. Medzivojnové Československo v tomto smere patrilo k popredným krajinám sveta... "

Kurátoři výstavy: Peter Paliatka, odborný garant projektu a Miroslav Zvonek, autor projektu a editor katalogu. Koordinace projektu: Jaroslav Jarema. Autor projektu: Miroslav Zvonek.
Vernisáž výstavy: 4. května od 16 hodin, výstava: 5. května - 3. září 2017.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

24. 04. 2017