Na univerzitě proběhlo finální klání o nejlepší vozítko

Město Plzeň v rámci programu SmartEdu vyhlásilo pro žáky základních škol na konci loňského roku originální soutěž Kára. Školní týmy měly za úkol sestavit funkční pojízdné vozidlo. V závěrečném souboji, který se odehrál na půdě univerzity, zvítězily děti z 28. ZŠ.
Zadali jsme jim konstrukční požadavky, například mechanické řízení přední nápravy, nejméně tři kola, brzdy, váhu a jiné. Dalšími hodnotícími kritérii byly design nebo prezentace týmu. Máme velkou radost, že se do soutěže přihlásilo přes 50 dětí a dokončit takto obtížné zadání nakonec zvládlo 30 z nich,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií, pod kterou koncept SmartEdu patří.
Finálový souboj se konal na půdě Západočeské univerzity v Plzni. Školáci prezentovali své výrobky odborné porotě složené ze zástupců technických fakult, Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy prof. Švejcara v Plzni a Správy informačních technologií města Plzně.Každý člen vítězného týmu si odnesl tablet, pro svoji školu pak děti vyhrály interaktivní tabuli v hodnotě 100 tisíc korun nebo jiné IT vybavení dle vlastního výběru.
Žáci si díky finálovému klání prohlédli univerzitní prostředí a seznámili se s technicky zaměřenými vysokoškoláky, například s týmem studentů UWB Racing Team Pilsen, jimiž sestavená formule se dostala až na slavný automobilový okruh v britském Silverstone.




Galerie


Celouniverzitní

09. 05. 2017