Plzeňské rozhovory se věnovaly vlivu nových technologií na člověka

Již potřetí proběhly 9. května obnovené Plzeňské rozhovory, letos s podtitulem Technologická společnost: Role člověka.
Na konferenci, kterou zahájil rektor ZČU Miroslav Holeček, vystoupila řada zajímavých hostů. Profesor lingvistiky z univerzity v Ohiu Greg Kessler promluvil o roli učitele v technologické společnosti a jak na to učitele nejlépe připravit. Americká produktová designérka Lisa Winter přiblížila, jaká je vize výrobců robotických hraček a jak budou tyto hračky ovlivňovat budoucí generace dětí. Alžběta Krausová z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR se ve svém vystoupení zaměřila na práva robotů v blízké budoucnosti. Specialista na umělou inteligenci Jan Romportl, který působí mimo jiné ve výzkumném centru NTC, prozradil, co ještě umělá inteligence neumí a lidé ano.

V prostorách konference byl vystaven exponát Hommage à Sutnar, představující nové formy života, jehož autorkou je Dita Müllerová, studentka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.

Konferenci Plzeňské rozhovory pořádá americké centrum US Point při Ústavu jazykové přípravy Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s velvyslanectvím USA. První ročník obnovených Plzeňských rozhovorů II uspořádala Západočeská univerzita v Plzni v roce 2015. Navázala tak na tradici akce, kterou pořádala v letech 1997–2006.

Galerie


Ústav jazykové přípravy

Kateřina MODRÁ

10. 05. 2017