Katedra výtvarné kultury pořádá Den plzeňské keramiky

Keramiku ve všech souvislostech představí Den plzeňské keramiky, který se koná v sobotu 3. června. V prostorách katedry výtvarné kultury pedagogické fakulty čekají na návštěvníky nejen zajímavé přednášky, ale také workshopy a možnost vyzkoušet si některé technologie i netradiční postupy při práci s keramikou.

Oblast Plzeňska se vyznačuje vysokým výskytem surovin pro výrobu keramických hmot. V Plzni a okolí vždy žilo a tvořilo mnoho keramiků: Fr. Pavlas, I. Hostaša, L. Fládr, M. Franče. Poslední jmenovaný vybudoval proslulou keramickou dílnu na KVV PF v Plzni. Absolventi katedry tak odcházeli do praxe výborně připraveni pro výtvarné činnosti s keramickou hmotou, což vedlo k hojnému zřizování keramických dílen na ZŠ. Práce s keramikou se tak stala často využívanou technikou ve výtvarné výchově na školách.

Den plzeňské keramiky chce navázat na slavnou keramickou tradici katedry a podpořit vznik nové keramické dílny na pracovišti. A zároveň představit veřejnosti keramickou tvorbu učitelů a studentů katedry výtvarné kultury.

Program:

  • 10.30 - 12.30 - Workshop Co umí hlína (S. Poláček, ZČU v Plzni) a Točíme na kruhu (N. Potůčková, SUŠ V. Hollara v Plzni)
  • 12.30 - 14.00 - Přednáška Keramika v kontextu moderního a současného umění (L. Daniel, UK v Praze)
  • 14.10 - 16.10 - Workshop Keramika v akci (M. Sedlák, UK v Praze) a Tiskneme keramiku (R. Podlipský, ZČU v Plzni)
  • 16.10 - 17.40 - Přednáška Japonská keramická tradice ( H. Honcoopová, emeritní ředitelka Sbírek orientálního umění NG Praha).
  • 17.50 - 18.30 - Vernisáž výstavy Tvorba plzeňských keramiků.
Projekt je realizován za finanční podpory statutárního města Plzeň.

Galerie


Fakulta pedagogická

16. 05. 2017