Univerzity v Plzni a Regensburgu nabídnou certifikátový program

Nový certifikátový program Kompetence pro česko-bavorský příhraniční region je otevřený všem studentům ZČU už od příštího akademického roku. Jedná se o pilotní projekt univerzit v Regensburgu a Plzni.
Certifikátový program poskytuje jazykové, interkulturní a areálové znalosti a kompetence vhodné pro pracovní i volnočasové aktivity v česko-bavorském prostředí. Dává možnost zlepšit si předpoklady pro spolupráce, mobility i oborové uplatnění na pracovním trhu v příhraničním regionu.

Certifikát je udělován jako doplněk k diplomu. Nabyté kompetence lze tedy vykázat jako specifickou bonusovou kvalifikaci v životopisu a při ucházení se o zaměstnání. Stačí si zapsat povinné předměty a vybrat si z široké nabídky povinně volitelných předmětů (které již mohou být součástí studijního programu). Nejrychleji je možné certifikát dokončit během dvou semestrů, ale je také možné si plnění předmětů rozložit v průběhu délky studia.

Dvousemestrální certifikátový program zprostředkovává:

-         jazykové znalosti nejméně na úrovni B1 – nejprve dle výběru studenta (němčina pro techniky, strojaře, historiky, politology, zdravotníky apod.), dále se zaměřením na praktický jazyk s bavorským lektorem;

-         kulturní profil česko-bavorského příhraničí (historie, kulturní dědictví, regionální specifika, podnikání a ekonomika, školství, média a aktuální dění);

-         areálové kompetence (dle vlastního výběru kurz interkulturní komunikace, česko-německých dějin, etnografie a geografie, umění, právní či regionálně politické problematiky);

-         komunikační praxi a interkulturní setkávání s odborníky a aktéry příhraničního dění i se studenty z univerzity v Regensburgu.

Informace o jednotlivých předmětech najdete pod jejich zkratkami v sylabech na Portálu ZČU v položce Studium – Předměty. Vaše otázky zodpoví organizátoři na e-mailu cesko.bavorsko@gmail.com. Více informací najdete také na facebooku.

Program je podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj (Cíl EÚS Česká Republika – Svobodný stát Bavorsko 2014–2020). Jde o pilotní projekt univerzit v Regensburgu a v Plzni otevřený studentům od zimního semestru 2017/2018.




Galerie


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

23. 05. 2017