Přednáška představila nejnovější trendy ve fotoelektronové spektroskopii a mikroskopii

Nové způsoby pohledu na pevná či kapalná rozhraní za podmínek, které se přibližují běžným provozním podmínkám představil 7. června na NTC Slavomir Nemsak z Forschungszentrum Jülich.
Přenáška, která se konala v prostorách NTC byla zaměřená na nejnovější trendy ve fotoelektronové spektroskopii a mikroskopii za použití synchrotronového záření. V současné době fotoemisní spektroskopie pracuje v ultravysokém vakuu, ale většina technologicky relevantních procesů za takovýchto podmínek neprobíhá.
Slavomir Nemsak prezentoval nové způsoby pohledu na pevná či kapalná rozhraní za podmínek, které se přibližují běžným provozní podmínkám. Rozšíření dnes už klasické „Ambient Pressure Photoemission Spectroscopy“ za pomoci stojatých rentgenových vln demonstroval na příkladu prototypického katalyzátoru na dělení vody za pomoci slunečního záření – oxidu železa – hematitu. Dále prezentoval výsledky z nově vyvinutého elektrochemického zařízení, které je vhodné pro experimenty ve vakuových komorách. Výhodou je, že specifický design s horní grafenovou elektrodou, která zároveň slouží jako bariéra mezi kapalinou a UHV podmínkami v experimentální komoře, je kompatibilní s použitím v fotoemisního elektronového mikroskopu. Tyto nové přístupy vzbudily živou diskusi o praktických možnostech využití.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Petr Kavalíř

09. 06. 2017