Studenti pedagogické fakulty se účastní Veletrhu vědy 2017

Již potřetí byli studenti fakulty pedagogické pozváni na dotvoření inspirativní atmosféry na tradičním Veletrhu vědy, který ve dnech 8. až 10. června pořádá Akademie věd ČR.

Letošní expozice je opět sestavena z edukativních exponátů, které vytvářeli v rámci seminárních nebo kvalifikačních prací právě studenti FPE. Návštěvníci se tak mohou aktivně zúčastnit zajímavých fyzikálních pokusů, prohlédnout si spektrum různých světelných zdrojů, otestovat vlastní sílu úderu palicí nebo strčit hlavu do větrného tunelu a zažít drobný větrný poryv.

Studenti také prezentují výsledky mezinárodního projektu World of Work přinášející prostřednictvím publikace nový pohled na vzdělávací oblast Člověk a svět práce nebo své studentské grantové projekty zabývající se výukou počítačového modelování a elektronickými stavebnicemi v reálném výukovém procesu.

Velká část expozice je věnována biologii a paleontologii. Návštěvníci si mohou pod mikroskopem prohlédnout strukturu různých druhů písků s úlomky schránek mořských živočichů nebo objevit dávno vymřelé druhy přímo ve vápencové hornině. Letos jsme si připravili malé překvapení z Plzně jsem přivezli celou výstavu fotografií na téma Ženy a technika, kterou pro letošní Olympiádu techniky Plzeň připravil student - fotograf a budoucí učitel Čeněk Vladař. Kolegové z AV ČR ocenili jak kvalitu kompozice, tak i kvalitu fotografovaných prostor a objektů.

Laickou veřejnost zajímal zejména stav našeho současného technického a přírodovědného vzdělávání na školách a výhledy do budoucna. Naším nejvíce obleženým exponátem je tradičně beranidlo s hromadou kostek, které vzniklo jako atraktivní exponát již minulý rok pro Dny vědy a techniky.

Veletrh vědy je největší akcí tohoto druhu v naší republice a jsme rádi, že si dokážeme udržet vysokou úroveň i v porovnání s prezentacemi pracovišť AV ČR. Děkujeme pořadatelům za vytvořené zázemí i za podporu Grantové agentury studentů (GRAS) a v neposlední řadě také děkujeme panu Staňkovi z firmy Pasco za zapůjčení nákladného vybavení, kterým naše fakulta na rozdíl od některých základních škol nedisponuje.




Galerie


Fakulta pedagogická

Hana Braunová

09. 06. 2017