První český nanosatelit letí do vesmíru také díky týmu z Fakulty elektrotechnické ZČU

V pátek 23. června v 5:59 středoevropského času odstartovala z indického vesmírného střediska Satish Dhawan raketa s českým technologickým nanosatelitem VZLUSAT-1 na palubě. Nanosatelit vyvinuli čeští odborníci pod vedením Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu v Praze (VZLÚ), mezi nimiž je i tým PilsenCUBE z katedry aplikované elektroniky a telekomunikací Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Náplní mise je testování a ověření několika unikátních českých technologií, např. rentgenové optiky na principu račího oka s pixelovým detektorem částic, kompozitních materiálů pro radiační stínění či koutového odražeče. Satelit bude také plnit úkoly v rámci mezinárodního projektu QB50, zabývajícího se výzkumem termosféry Země. Na satelitu je nainstalován belgicko-německý přístroj experimentu FIPEX pro měření aktivity atomárního kyslíku a povrchové teploty. Jádrem aktivit plzeňského týmu je komunikační a povelovací subsystém satelitu, který zahrnuje i pozemní řídicí středisko PilsenCUBE na Fakultě elektrotechnické ZČU, jehož anténní systém je viditelný již z dálky.

„Start satelitu je pro náš tým významným milníkem v jeho již 13 let trvajících vesmírných aktivitách. Kromě zmíněného nanosatelitu zahrnují také pikosatelit PilsenCUBE, vyvíjený s podporou projektu Grantové agentury ČR, a jeho novou připravovanou verzi PilsenCUBE II,“ uvádí vedoucí výzkumného týmu Jiří Masopust. Nová verze pikosatelitu by mohla vzniknout díky přislíbené finanční dotaci města Plzně a významně podpoří technické vzdělávání studentů v regionu a jejich provázání s výzkumnými
a průmyslovými partnery v oblasti kosmických technologií v ČR i zahraničí.

„Hned v pátek ráno se nám podařilo úspěšně navázat rádiovou komunikaci s nanosatelitem. Postupně budou zprovozňovány jednotlivé subsystémy satelitu a prováděny plánované experimenty,“ dodává Jiří Masopust.  

Kromě VZLÚ se do projektu také zapojily další výzkumné instituce a technologické firmy (Rigaku, ČVUT, 5M, HVM Plasma, IST, TTS). Na financování projektu se kromě zmíněných institucí podílela také Technologická agentura ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR formou institucionální podpory.

Aktuální informace ke startu rakety s českou družicí je možné nalézt na stránkách indického vesmírného střediska, na stránce plzeňského pozemního segmentu a stránkách VZLISAT-1:

http://www.isro.gov.in/launcher/pslv-c38-cartosat-2-series-satellite

https://www.reddit.com/r/ISRO/comments/6i7nmh/pslvc38_cartosat2e_mission_updates_and_discussion/

http://www.isro.gov.in/pslv-c38-cartosat-2-series-satellite/pslv-c38-cartosat-2-series-mission-live-details

http://www.pilsencube.zcu.cz/vzlusat1/static.html

http://vzlusat1.cz/cs/

Tým PilsenCUBE na FEL ZČU: 

Jiří Masopust, Ivo Veřtát, Richard Linhart, Aleš Voborník, Michal Pokorný, Pavel Fiala, Jan Mráz, Luděk Dudáček



Fakulta elektrotechnická

Kamila Kolářová

22. 06. 2017