ArtCamp 2017 je v plném proudu

Na Sutnarce probíhá třináctý ročník mezinárodní letní školy umění, který je opět plný zajímavých novinek.

Třináctý ročník mezinárodní letní školy umění ArtCamp do Plzně a na Sutnarku opět přilákal stovky příznivců umění, kteří zde v inspirativním a kreativním prostředí pod vedením místních i hostujících umělců rozvíjejí svůj talent v různých oborech umění a designu. Široká paleta kurzů i letos zahrnuje jak kurzy vhodné jako příprava k talentovým zkouškám, tak kurzy pro širokou veřejnost i zkušené umělce.

ArtCamp 2017 probíhá ve dnech 10. – 28. července a jeho 36 kurzy projde více než 360 účastníků. Stejně jako každý rok letní škola pro své účastníky připravila vedle již tradičních kurzů zaměřených např. na digitální fotografii, figurální kresbu, knižní vazbu, grafické techniky, malbu nebo grafický design i celou řadu novinek a přivítá hostující umělce z Japonska, Íránu, Polska, Kanady, Velké Británie, Slovenska i České republiky.

Mezi novinky letošního roku patří kurzy zaměřené na sborový zpěv a hudební kompozici, které Sutnarka pořádá ve spolupráci s kolegy z katedry hudební kultury Fakulty pedagogické. Kurzy byly součástí již uplynulého prvního týdne letní školy a výsledky intenzivní práce zpěváků i skladatelů si mohli nejen účastníci ArtCampu poslechnout na pravidelné páteční prezentaci výstupů jednotlivých kurzů.

Další novinkou je právě probíhající kurz stále populárnějšího nového cirkusu, který účastníky naučí základy vybraných disciplín, jako je žonglování, párová akrobacie či akrobacie na šálách. Kurz probíhá ve spolupráci s plzeňským Žongléros Ansámbl.

Příznivci fashion designu mají letos poprvé možnost absolvovat kurz zaměřený na design módních doplňků a filmoví fanoušci mohou pod vedením profesionálního filmového výtvarníka nahlédnout do zákulisí vzniku science-fiction návrhů pro film. Poprvé také letní škola využívá univerzitního zázemí v zámku Nečtiny, v jehož okolí probíhá kurz plenérové kresby.

Mezi hosty letošního ArtCampu patří japonská umělkyně Hiroko Matsushita, která účastníkům svého kurzu ilustrace mimo jiné přiblížila principy tradičních technik skládání a stříhání papíru pro tvorbu trojrozměrného díla. Významný íránský ilustrátor Ali Boozari v právě probíhajícím kurzu předává účastníkům zkušenosti se zpracováním ilustrací pomocí rozmanitých grafických technik. Z Velké Británie zanedlouho přijede filmový výtvarník Christopher Rosewarne, který povede kurz zaměřený na Science fiction design pro film. Nebude chybět ani kurz arteterapie vedený Wieslawem Karolakem z Polska, potřetí se vrátí kanadský výtvarník Kurt van der Basch s kurzem tvorby filmového storyboardu a už popáté ArtCamp přivítal prof. Karola Weisslechnera, který účastníky provedl kurzem designu šperku pro pokročilé.

Součástí letní školy je i rozmanitý doprovodný program, který zahrnuje vernisáže, prohlídky výstav, návštěvy kreativního prostoru DEPO2015 a Loosových interiérů, workshopy s hostujícími umělci, přednášky a mnoho dalšího. Páteční odpoledne jsou v budově Sutnarky od 14 hodin vyhrazena k prezentaci výstupů jednotlivých kurzů letní školy, která je veřejně přístupná.

Veškeré dění na ArtCampu je možné sledovat prostřednictvím fotografií, videí a rozhovorů průběžně uveřejňovaných na facebooku a na blogu letní školy.




Galerie


Figurální kresba

Keramický design

Sborový zpěv

ilustrace

Logo a jednotný vizuální styl

Design světla

litografie

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

17. 07. 2017