Íránský ilustrátor Ali Boozari vystavuje v Galerii Ladislava Sutnara

Další z hostujících lektorů Mezinárodní letní školy umění ArtCamp představuje svou tvorbu v Plzni.

Ali Boozari je íránský ilustrátor, umělecký kurátor a historik umění. Zúčastnil se výstavy ilustrátorské a malířské skupiny Neumers v Íránu, Francii, Slovenské republice, USA, Německu, Dánsku, Jižní Koreji, Japonsku, Itálii a mnoha dalších zemích, jeho kniha je přeložena do více než 15 různých jazyků. Jeho ilustrace jsou ve světě vysoce ceněné, získal mnoho ocenění, jako například Cenu nového horizontu na veletrhu dětské knihy Bologna 2012 nebo čestný diplom Mezinárodní rady pro knihy pro mládež 2010.

Jako kurátor se podílel na výstavách íránské ilustrátorské skupiny – Arabské noci v Íránu, r. 2015; Nye billeder fra Iran v Dánsku, r. 2015 – 2017; Shāhnāmeh Illustration v Gruzii, r. 2014; Anaarestaan v Mnichově, r. 2014 – 2016). Jako badatel se většinou zabývá perskými minutami a litografií. V současné době pracuje jako asistující profesor na Vysoké škole umění v Teheránu, zároveň je prezidentem Íránské ilustrátorské společnosti.

V Galerii Ladislava Sutnara představí autor retrospektivní výstavu ilustrací vytvořených technikou grafiky. Věří, že s touto technikou může vytvořit umění pro děti, které může být na úrovni mistrovských muzejních děl, a proto se vždy snaží vytvářet ilustrace, které jsou vysoce umělecké a můžou uměleckou úroveň rozvíjet i u diváků.

Vystavené ilustrace jsou vybrané z pěti autorových knih: Coque de noix (2012), La lecon de la fontaine (2013), Mal entendu (2012), Au royaume des nenuphars (2012), La vieille plus rusée que le renard (2009).

Posledním z děl, které je na výstavě k vidění je video s názvem "Voyage". Autor vytvořil video z kombinace perských litografických knih z 19. století, na téma příběhu perského básníka, teologa sufismu a hagiografa Atara. Příběh vypráví o hledání krále všeho ptactva, kdy se shromáždí všechno ptactvo světa a nejmoudřejší pták Hoopoe vyzve k hledání legendárního ptáky Simorgha. Mýtický perský pták Simorgh je podobný západnímu mýtickému Fénixóvi. Při náročném putování zbyde na konci hledání skupina třiceti ptáků, když dorazí do obydlí Simorgha vidí bájného ptáka v odrazu jezera (Jméno Simorgh lze v perském jazyce číst jako Si = třicet a Morgh = pták).

Výsledné video je spojením autorova zájmu o umění ilustrace a jeho výzkumné činnosti

 

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

18. 07. 2017