Univerzitní knihovna je připravená na nový semestr. Čtenářům na pobočkách nabídne větší pohodlí

Studující Univerzita Zaměstnanci

Od pondělí 9. září funguje Univerzitní knihovna opět ve standardním režimu. Knihovna prošla přes léto řadou změn – úprav a rekonstrukcí se dočkalo hned několik jejích poboček. V novém semestru na Vás v knihovně kromě nových prostor čekají také filmové večery nebo přednáška o putování po Grónsku.

Knihovny Západočeské univerzity v Plzni jsou opět pro studující, vyučující i veřejnost otevřené od pondělí do čtvrtka v době od 8.00 do 18.00, v pátek pak od 8.00 do 15.00. Výjimkou je Ekonomická knihovna v Chebu – její otevírací dobu a také kontakty na knihovny naleznete na webu knihovny.

Pedagogická a zdravotnická knihovna

Knihovna na Klatovské nově poskytuje veškeré služby nejen pro Fakultu pedagogickou, ale i pro Fakultu zdravotnických studií a změnila název na Pedagogická a zdravotnická knihovna. S rekonstrukcí budovy Fakulty pedagogické na Chodském náměstí zanikla i tamní studovna, fond učebnic pro ZŠ i SŠ je nyní k dispozici ve volném výběru na Klatovské.

V průběhu léta prošla Pedagogická knihovna kompletní rekonstrukcí, která byla financována z projektu IROP Revitalizace dílčích knihoven univerzitní knihovny ZČU v Plzni. Studující využijí novým nábytkem vybavenou studovnu s odhlučněnými sedacími nikami a křesly. K dispozici jsou mobilní akustické paravany, které zajistí větší soukromí při studiu. Volný výběr je vybavený praktickými knihovními regály a rovněž studijními místy u oken.

V průběhu zimního semestru knihovna instaluje nové „kiosky“ k vyhledávání v knihovním katalogu a také stanice pro dobíjení mobilních telefonů, tabletů nebo notebooků. V říjnu plánuje knihovna v nově rekonstruovaných prostorech uspořádat Den otevřených dveří pro všechny studující, zaměstnance i širokou veřejnost.

Knihovnice během rekonstrukce přestěhovaly celkem 887 beden publikací, tj. nepočítaně tun knih.

Filozofická a právnická knihovna

Částečnou rekonstrukcí prošla i Filozofická a právnická knihovna v sadech Pětatřicátníků. Má nová okna a vchodové dveře, což napomůže většímu komfortu čtenářů. Hlavně se ale rovněž díky podpoře projektu IROP podařilo pořídit nové časopisecké regály s úložnými boxy a obměnit sedací nábytek.

V knihovně rovněž vznikla odpočinková chillout zóna se sedacími vaky a akustickými paravany, díky kterým budete mít na studium větší klid. Útulněji se v knihovně budete moct cítit jistě i díky kuchyňce, která byla v knihovně zprovozněna už před létem a která je Vám k dispozici.

Knihovna Bory

Změn se v novém semestru dočká i Knihovna Bory v univerzitním kampusu na Borech. Rozšířeny budou odpočinkové zóny se sedacími vaky apod. V průběhu října pak bude zprovozněna kuchyňka v přízemí, kde Vám bude k dispozici např. lednice, mikrovlnka a rychlovarná konvice.

V přízemí knihovny se přes léto rovněž proměnil univerzitní obchod . Koupit si zde můžete knihy od vydavatelství ZČU a univerzitní merch. Namísto starého pultového prodeje na Vás čekají vzdušné a prosvětlené prostory a pestrá nabídka zboží.

Akce v knihovně na podzim

Ve středu 16. října od 17:00 budete mít možnost poslechnout si povídání Jiřího Kaláta o jeho putování po Grónsku. V létě 2023 spolu s přáteli zvládl 170 kilometrů dlouhý Arctic Circle Trail skrze grónskou divočinu. V březnu 2024 se do Grónska vrátil, aby si vychutnal tamní divočinu v době, kdy je všude sníh a led.

Pokračovat bude na podzim i promítání filmů ve spolupráci s Americkým centrem Plzeň. Snímky budou promítány v anglickém znění s titulky a vždy je uvede Bradley Vice, který působí na Fakultě pedagogické a jehož specializací je americká literatura. Letošní podzim bude patřit snímkům Stephena Kinga. Promítání začínají filmem Carrie ve středu 25. září, následovat budou snímky The Dead zone, Stand by me a IT. Další termíny promítání ještě upřesníme.

Pro více informací o knihovně sledujte web a facebook knihovny.

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

09. 09. 2024