Jedenáctý ročník semináře Brána matematikou otevřená se i letos těšil hojné účasti

Další vzdělávání Přednáška Seminář

Již tradičně se na začátku jara sešli vyučující matematiky středních škol na semináři Brána matematikou otevřená, který pořádá katedra matematiky Fakulty aplikovaných věd (FAV) společně s plzeňskou pobočkou Jednoty českých matematiků a fyziků.

Dvoudenní setkání středoškolských učitelek a učitelů z Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Jihočeského a Středočeského kraje zahájil ve čtvrtek 4. dubna děkan FAV Miloš Železný. Po přivítání přítomných odstartoval dopolední blok přednášek. V něm vystoupili kolegové z Matematicko-fyzikální fakulty Mirko Rokyta a Luboš Pick a Roman Mouček z katedry informatiky a výpočetní techniky FAV.

Odpolední procházka spojená s prohlídkou TechToweru ukázala zvláště mimoplzeňským účastníkům možnosti, které mladí lidé v Plzni a okolí mají. Poděkování patří Anině Čudákové z TechToweru, jež přítomné budovou provedla, seznámila je s její historií, zázemím pro startupy, testovací nádrží a nakonec rozdala učitelům krátký test o historii a účelu budovy. Všichni přítomní ho zvládli vyplnit na výbornou a za odměnu mohli zakončit prohlídku malým občerstvením. Večerní blok věnovali organizátoři projektové výuce a diskusi o problémech ve školství, úvodní přednášku o svých zkušenostech s projekty ve výuce matematiky přednesla Alexandra Marešová. Večerní blok bývá učiteli velmi oceňován, protože se mohou setkat s kolegy z jiných středních škol a načerpat inspiraci k další činnosti.

Páteční program zahájil krátkým vstupem talent ambassador FAV Martin Úbl, který mimo svoji výzkumnou činnost pomáhá nadaným středoškolačkám a středoškolákům najít na fakultě mentora z příslušné oblasti vědy a techniky. Přednáškový blok zahájila velmi oceňovaná přednáška Martiny Litschmannové z ostravské VŠB-TUO s praktickými příklady týkajícími se pravděpodobnosti. Dag Hrubý z Jevíčka pak ukázal, že mnohé úlohy, které řešíme vysokoškolskými metodami, lze řešit metodami středoškolskými. Na závěr vystoupil optický designér a absolvent FAV Petr Lobaz s přednáškou Využití matematiky v praxi.

Účastníci jedenáctého ročníku semináře Brána matematikou otevřená odjížděli plni energie, nových nápadů a inspirace k další práci se studenty a vyjádřili přání se za rok v Plzni opět setkat.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Světlana Tomiczková

15. 04. 2024