Sport jako nástroj politického vyjednávání i mezikulturního porozumění. Začíná 14. ročník Arabfestu

Festival Tisková zpráva Veřejnost

„Letos jsme se rozhodli pro téma sportu, který výrazně ovlivňuje společnost regionu Blízkého východu,“ říká koordinátorka festivalu Michaela Vaňková.

Čtyři dny plné arabské kultury čekají návštěvníky na letošním ARABFESTU. 14. ročník Festivalu arabské kultury se v Plzni koná od 11. do 14. dubna a program letos představí téma SPORTU – a to jako univerzálního klíče k mezikulturnímu porozumění a také nástroje mezinárodních politických vyjednávání. Lidé se mohou těšit na panelovou diskuzi na téma sportovní diplomacie či promítání dokumentárního snímku reflektujícího mimo jiné roli žen ve sportu. Součástí festivalu budou i orientální trhy a blízkovýchodní street food a také běh na podporu organizace Lékaři bez hranic.

Snahou organizátorů festivalu je poukázat na rozmanitost arabské kultury a představit návštěvníkům arabský svět nejen skrze konflikty. „Letos jsme se rozhodli pro téma sportu, který výrazně ovlivňuje společnost regionu Blízkého východu. V rámci diskuze s odborníky se lidé například dozví, jaký je význam sportovní diplomacie v arabském světě,“ říká koordinátorka festivalu Michaela Vaňková. Právě Panelová diskuze: Sportovní diplomacie a sport jako blízkovýchodní fenomén celý festival ve čtvrtek 11. dubna na půdě Fakulty filozofické zahájí.

V pátek 12. dubna přijde na řadu promítání mezinárodně oceněného dokumentárního snímku Lift Like a Girl (2022) režisérky egyptského původu Mayye Zayed. „Film popisuje cestu čtrnáctileté dívky k dosažení velkého snu stát se olympijskou vítězkou ve vzpírání a následovat tak egyptské hvězdy, první olympijskou vítězku Abeer Abdel Rahman a světovou šampionku a olympijskou atletku Nahlu Ramadan,“ popisuje děj filmu Daniel Krejčí, ředitel ARABFESTU. Po promítání v kině Café Regner mohou lidé debatovat o roli žen ve sportu s autorkou snímku Mayye Zayed a bývalou basketbalovou reprezentantkou a předsedkyní Komise rovných příležitostí ve sportu Ilonou Burgrovou.

Následující den, sobota 13. dubna, pak bude patřit oblíbené a tradiční akci pro celé rodiny, a to Velkému sobotnímu programu v Papírně. Multižánrový mini festival ve festivalu návštěvníkům nabídne malou procházku po orientálních trzích s ochutnávkou blízkovýchodního street foodu, přednášku o skatingu v Jordánsku Jakuba Novotného, filmový workshop pro děti a výstavu Síň slávy, díky níž se lidé seznámí s vybranými zástupci a zástupkyněmi arabské sportovní reprezentace v mnohdy nečekaných disciplínách. Zájemci se budou moci také zapojit do klání v deskových hrách či zkusit si orientální tanec.

Festival zakončí svůj program v neděli 14. dubna Charitativním během na podporu Lékařů bez hranic v Borském parku. Registrací a startovným dle vlastního uvážení (doporučená minimální částka je 100 Kč) tak zkušení i nezkušení běžci a běžkyně podpoří sbírku humanitární organizace pomáhající těm nejzranitelnějším také v regionu Blízkého východu.

Veškeré informace k jednotlivým akcím, hostům a registraci k běhu se nachází na webových stránkách, Facebooku a Instagramu ARABFESTU.

Festival arabské kultury podpořila Západočeská univerzita v Plzni. Záštitu udělil rektor univerzity Miroslav Lávička. Akci tradičně podporuje také Fakulta filozofická a katedra blízkovýchodních studií FF ZČU.

Akce se koná za podpory Západočeské univerzity v Plzni, Grantové podpory aktivit studentů (GRAS) a dalších významných partnerů. 

Galerie


Celouniverzitní

Andrea Čandová

09. 04. 2024