Úvodní ročník STAV FAV vyhráli studenti z plzeňské stavební průmyslovky

Soutěž Spolupráce Veřejnost

Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni přiblížila obor stavitelství zábavnou soutěží.

V pátek 12. dubna 2024 se na Fakultu aplikovaných věd ZČU sjelo sedm týmů ze středních škol Plzeňského a Středočeského kraje, aby poměřily síly v prvním ročníku soutěže STAV FAV. Klání bylo otevřeno nejen odborně zaměřeným školám, ale i gymnáziím.

STAV FAV zahájili krátkými přednáškami Jan Pašek, vedoucí oddělení stavitelství na katedře mechaniky, a Luděk Vejvara, předseda plzeňské oblasti České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Přiblížili základy oboru, zmínili zajímavosti z praxe a představili stavitelství jako perspektivní studijní obor. „Stavitelství přináší jisté zaměstnání. Buduje se v každé době a i v krizových časech je potřeba stávající stavby udržovat a modernizovat. Ve všech těchto oblastech mohou naši absolventi a absolventky rozvíjet úspěšnou kariéru,“ potěšil Jan Pašek zájemce o studium oboru Stavitelství.

Každé družstvo tvořili tři studenti či studentky, čtvrtým členem byl kouč z řad pedagogů. Čekala je velká výzva složená z teoretické a dvou praktických zkoušek. Prvním úkolem bylo co nejúspěšnější zvládnutí znalostního testu, který vycházel z všeobecných vědomostí z řady oborů, od techniky přes politiku a sport až po kulturu.

Druhý úkol vyžadoval dávku zručnosti a technické představivosti. Každá skupina dostala shodný balíček, který obsahoval papírovou krabici, kartóny, lepicí pásku a různé nástroje. Cílem bylo za pomoci těchto předmětů postavit v daném čase co nejvyšší a zároveň co nejstabilnější věž, která zdárně projde zkouškou na nakloněné rovině.

Poslední etapa byla pro všechny soutěžící nejzábavnější. Na prostranství před fakultou vznikla překážková dráha pro vozíčkáře. „Chtěli jsme potencionálním budoucím stavařům nabídnout pohled na běžné životní situace očima lidí, kteří jsou na vozík odkázáni. Na trase se proto setkali s překážkami, které zcela vyhovují stavebním normám, i několika nestandardními překážkami. Poznali, jak složité je pohybovat se v normálním provozu, a to i v podmínkách, které normy považují za vyhovující. Možná si na to v budoucnosti vzpomenou, až budou sami stát u vzniku nových projektů,“ vysvětlil smysl poslední disciplíny Jan Kubát, který celou soutěž vymyslel a zorganizoval.

První dvě místa obsadily týmy z SPŠ stavební v Plzni, třetí se umístily studentky ze stříbrského gymnázia. Ceny jim předali předseda ČKAIT Luděk Vejvara a Jiří Voska ze společnosti Berger Bohemia, která soutěž podpořila spolu s firmou InterCora. Vítězové si odnesli finanční odměny ve výši 18, 12 a 9 tisíc Kč a dárkové knižní publikace o stavitelství z vydavatelství ČKAIT.

„Soutěž byla skvělá, užily jsme si celý den a báječně se bavily. Příští rok určitě přijedeme znovu,“ potvrdily své odhodlání členky bronzového družstva ze Stříbra. V roce 2025 je však bude čekat větší konkurence, protože organizátorský tým ze stavitelství FAV chce na startovní čáru pozvat dvakrát více týmů.

Galerie


Účastníci 1. ročníku soutěže STAV FAV

Účastníci 1. ročníku soutěže STAV FAV

Účastníci 1. ročníku soutěže STAV FAV

Účastníci 1. ročníku soutěže STAV FAV

Ing. Luděk Vejvara, Ph.D., ČKAIT

doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D., FAV ZČU

Fakulta aplikovaných věd

Jitka Hepová

22. 04. 2024