Univerzitní knihovna zve na semináře v rámci Open Access Week

Proběhnou v úterý 20. října od 10 do 12 hodin a ve čtvrtek 22. října od 9.30 do 11 a od 15 do16.30 hodin.

Open Access (česky otevřený přístup) je mezinárodní iniciativa k zajištění trvalého, okamžitého a bezplatného přístupu k plným textům výsledků veřejně financované vědy a výzkumu na internetu. Open Access má potenciál změnit způsob práce s výzkumnými daty, zefektivnit investice do výzkumu a zjednodušit přístup k odborné literatuře.

Open Access Week je celosvětová akce pořádaná každoročně v říjnu na podporu volného přístupu k výsledkům vědy a výzkumu. V rámci osmého ročníku chce univerzitní knihovna akademické a výzkumné obci i studentům představit Open Access publikování, jeho výhody a možnosti, a Digitální knihovnu ZČU, aby se Open Access mohla stát novou normou ve vědě a výzkumu.

Více informací o Open Access najdete na stránkách univerzitní knihovny a digitální knihovny ZČU.

Přijďte objevit možnosti publikování v IEEE. Ester Lukasc, client services manager IEEE Xplore Digital library, vás 20. října seznámí s možnostmi publikování s IEEE a v IEEE Open Access zdrojích. Dozvíte se o struktuře odborného článku, způsobu publikování či možnostech recenzního řízení. Seminář proběhne v angličtině v budově CIV v místnosti UI127.

Správce Digitální knihovny ZČU Miroslava Pourová vám 22. října představí Open Access a Digitální knihovnu ZČU a vy se na dopoledním a odpoledním semináři budete moci zeptat na cokoliv, co vás o Open Access zajímá. Seminář se uskuteční ve studovně Univerzitní knihovny Bory UB136.

Semináře jsou určeny studentům i veřejnosti. Vstup je zdarma. 

Celouniverzitní

Jakub Pokorný

16. 10. 2015