Studenti ZČU uspěli v soutěži Propojený svět

Uspořádala ji Technologická agentura ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání.

Na 300 žákovských výtvarných děl a dalších 66 děl z vysokých škol z celé České republiky se letos potkalo v soutěži Propojený svět.  Vysokoškolská část soutěže obsahovala výtvarná díla vznikající v rámci studentských uměleckých nebo výzkumných projektů, která jsou založena na vzájemné inspiraci světa umění a světa nových technologií a materiálů. Vítězové byli vyhlášeni 22. října v Národní technické knihovně v Praze.

V rámci kategorie autorů z uměleckých vysokých škol ocenila porota ty studenty a studentky, jejichž díla imaginativním způsobem využívají nové technologie nebo materiály. U studentů z ostatních, zejména technických vysokých škol, byly oceněny umělecké interpretace jejich výzkumných projektů.

Porota pod odborným vedením Michala Kolečka z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem hodnotila především originalitu děl, celkovou výtvarnou a technickou úroveň řešení s estetickou hodnotou, ale také míru zapojení technologií, interaktivitu a jejich interdisciplinaritu.

Několik vavřínů si ze soutěže odnesli také studenti Západočeské univerzity v Plzni. V kategorii technických vysokých škol se na 1.-2. místě umístil Richard Dušák a na 4. místě Zuzana Rybářová, oba ze strojní fakulty. Porotu zaujal jejich třístupňový transportovatelný recyklátor plastů. Ze 3. místa se radoval Ondřej Veselý z elektrotechnické fakulty, který uspěl s prací nazvanou Náboj.

Výstava Propojený svět potrvá v Národní technické knihovně v Praze do 20. listopadu.

 


Fakulta strojní

Kamila Kolářová

04. 11. 2015