Dvě dekády mladého umění a designu v Plzni. Sutnarka slaví 20 let své existence

Tisková zpráva Univerzita Výstava

Na začátku byla odvážná vize ilustrátora, grafika a akademického malíře Josefa Mištery, zakladatele a emeritního děkana. Součástí oslav je společenský večer, výstava zakladatele a emeritního děkana Josefa Mištery i nový design průčelí fakultní budovy.

Útržky barevných pásek na bílém pozadí nově zdobí průčelí budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Ke dvacátému výročí na své kreativní cestě si totiž fakulta nadělila nový vizuál, který navrhla česká grafická designérka, pedagožka a vedoucí katedry grafického designu a ilustrace na Sutnarce Kristina Fišerová. Pestrobarevný motiv nahradil původní červené, černé a bílé plochy tvořící nápis Sutnarka, jejichž autorem byl český typograf a grafický designér Rostislav Vaněk.

Byla to odvážná vize ilustrátora, grafika a akademického malíře Josefa Mištery, která v roce 2004 vedla k založení Ústavu umění a designu. Ten se v následujících letech dynamicky rozvíjel, rostl a rozšiřoval portfolio vyučovaných oborů na bakalářském i magisterském stupni. „K dlouho očekávané transformaci Ústavu umění a designu na plnohodnotnou fakultu došlo 1. září 2013. V březnu následujícího roku fakulta přijala svůj jedinečný název Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara jako poctu česko-americkému designérovi a plzeňskému rodákovi,“ říká současný děkan Sutnarky Vojtěch Aubrecht.

Galerie Ladislava Sutnara představila letos v dubnu při příležitosti oslav 20. jubilea fakulty také výstavu s názvem Josef Mištera Still Going…, která se zaměřuje na tvůrčí rozmach prvního děkana v kontextu pandemie a s ní spojené izolace. Josef Mištera ve svém díle tematizuje české dějiny, obecné theatrum mundi s jeho lidskými absurditami, útrapami a nadějemi, ale jde i o pohled do vlastního zrcadla. Výstava bude k vidění do 4. května a návštěvníci mohou dorazit i na komentované prohlídky.

Oslavy kulatého fakultního výročí pak vyvrcholí Společenským večerem pro současné studující, absolventy, pedagogy, zaměstnance i významné partnery, který se koná v úterý 23. dubna přímo na Sutnarce. Jeho součástí bude módní přehlídka k výročí ateliéru Fashion design, který letos slaví 15 let své existence, originální výtvarná performance ateliéru Grafika a také taneční představení Square3, zaměřené na tanec na hraně světla a tmy.

Důvodů k oslavám je na Sutnarce ale mnohem více. Letní umělecká škola ArtCamp, která široké veřejnosti každoročně nabízí více než 40 kurzů, se letos bude konat už poosmnácté. „Nabídka kurzů se každý rok mění a pravidelně ji doplňují zajímavé novinky pod vedením zahraničních lektorů. Ti letos přijedou mimo jiné z Japonska, Belgie a Izraele,“ doplňuje děkan. Milovníci umění se mohou těšit na kurzy videotvorby, virtuální reality, designu nábytku, umělé inteligence, fotografie, typografie, modelování sochařských portrétů, sítotisku nebo designérské práce. Přihlášky je možné podávat do 31. května.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Andrea Čandová

17. 04. 2024