Památník Františka Palackého vytvořil sochař z Fakulty pedagogické

Myšlenka na kamennou knihu v Neratovicích vznikla v roce 1995, jejím autorem je akademický sochař Kurt Gebauer.

„Stará krajinářská metoda, která se mi líbí, je dávat do města či krajiny objekty tam, kde se něco stalo, nebo tam, kam by bylo dobré zajít, kdyby byl důvod. Takové objekty často i nezajímavá místa ozvláštní. Lidé tak mají důvod vytáhnout paty z domu, pěkně se projít a ještě něco prožít,“ tvrdí akademický sochař Kurt Gebauer působící na katedře výtvarné výchovy a kultury Fakulty pedagogické ZČU.

Hovoří přitom o Lobkovicích – části středočeských Neratovic, kde je od minulého týdne k vidění jeho nejnovější dílo. Devítitunová kamenná kniha u břehu Labe připomíná spisovatele, historika, vlastence Františka Palackého. Právě v Lobkovicích, na zámku svého tchána totiž Palacký pobýval a právě zde tvořil své stěžejní dílo Dějiny národa českého v Čechách a v Moravě.

Aby památník vznikl, musel v roce 2016 vzniknout nejprve Spolek pro zbudování Kamenné knihy od sochaře Kurta Gebauera na počest Františka Palackého. Historie nápadu ale sahá ještě o více než dvacet let do minulosti, na podzim roku 1995, kdy odstartoval projekt Oživené město Neratovice. Kurt Gebauer tehdy s Ivanem Friedem v Neratovicích zorganizoval sympozium nového stylu. „Tehdy se zúčastnili hlavně studenti UMPRUM a kolegové,“ vzpomíná s tím, že nápad na Palackého památník se objevil při sympoziu. Od té doby vznikla v Neratovicích Jezdecká socha Jana Novotného (rok 1999), Kameny v Lesíku Dagmar Šubrtové (rok 2000) a Poutní místo – Miluji Lenky Klodové.

Kamenná kniha Kurta Gebauera je čtvrtým a nejočekávanějším výstupem celého projektu. „Tak konečně po tolika letech se Neratovice -  Lobkovice a milovníci Palackého dočkali. Sláva!“ má radost autor, který doufá, že Neratovice budou v dalších projektech pokračovat.

Galerie


Fakulta pedagogická

Pavel KORELUS

09. 10. 2018