Studenti se vydali poznat nové technologie do východního Bavorska

Nahlédnout do praxe průmyslových společností ve východním Bavorsku mohla ve středu 25. listopadu skupina studentů Fakulty strojní ZČU.

Společnosti GEBHARDT Logistic Solutions GmbH v Chamu, SK Carbon Roding GmbH v Rodingu a F.EE Industrieautomation GmbH und Co. KG ve městě Neunburg vorm Wald otevřely své výrobní prostory a umožnily studentům poznat výrobní procesy a jednotlivé oblasti produkce. Díky tomu tak měli možnost vidět zajímavé či nové technologie a výrobní programy přímo v praxi: intralogistiku a logistické koncepty pro průmyslovou výrobu ve firmě Gebhardt, materiál budoucnosti karbon v automobilové výrobě ve společnosti SK Carbon Roding a oblasti automatika a robotika u firmy F.EE.

Pomyslným vrcholem exkurze se stala prohlídka sportovního vozu Roding Roadster R1, který je díky využití vláknových kompozitů, jako je například karbon, zhruba o třetinu lehčí než karoserie z běžných kovů.

„Zpětná vazba od studentů byla velmi pozitivní, myslím, že si odnesli mnoho zajímavých dojmů,“ okomentoval exkurzi Petr Beneš z Katedry materiálu a strojírenské metalurgie, který je jako jeden z akademických pracovníků ZČU doprovázel. Další tři zajímavé východobavorské firmy budou moci studenti Fakulty strojní navštívit v letním semestru.

Exkurzi zorganizovala Regionální kancelář Plzeň Obchodní a průmyslové komory Regensburg a Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Obchodní a průmyslová komora Regensburg je od roku 2014 také oficiální kooperační partner Západočeské univerzity v Plzni.


Fakulta strojní

Ingrid Wohlrabová

10. 12. 2015