Studenti a studentky Fakulty ekonomické strávili týden na americké univerzitě v Milwaukee

International Studium Studující

V týdnu od 14. do 22. dubna 2023 zavítala skupina osmi studentů a studentek a dvou koordinátorek na reciproční návštěvu partnerské Marquette University v Milwaukee (WI). Setkání se uskutečnilo v rámci společného semestrálního kurzu, který na Fakultě ekonomické probíhá již od roku 1996.

Cesta české skupiny do státu Wisconsin navázala na březnovou návštěvu v Plzni, o které jste se mohli dočíst v už dříve. Tentokrát se role otočily a studující FEK ZČU vyrazili na devět dní za oceán, kde je čekal pestrý program.

První dva dny měli v rámci aklimatizace možnost poznat město Milwaukee, prošli se po břehu jezera Michigan a ochutnali některé z místních specialit, jako je smažená ryba, nejrůznější druhy hamburgerů, sýrů nebo pivo z místních pivovarů. Americký stát Wisconsin byl v migračních vlnách během 18. a 19. století cílem emigrantů, především z Německa a Nizozemska, a právě kuchyně těchto národů se zde významným způsobem otiskla. Neděli už skupina strávila na půdě College of Business Administration při Marquette University, kde účastníci prezentovali výstupy svých semestrálních projektů, na kterých pracovali již od ledna letošního roku. Projekty česko-amerických týmů se věnovaly postcovidové době, konkrétně výzvám, kterým čelily firmy i celá společnost v oblastech vzdělávání, pohostinství, moderních technologií nebo logistiky. Den byl zakončen návštěvou hokejového zápasu místních Milwaukee Admirals.

V pondělí následovala cesta do sousedního státu Illinois, kde měla skupina jedinečnou příležitost navštívit generální konzulát ČR v Chicagu a setkat se s generálním konzulem Jaroslavem Kantůrkem a jeho zástupcem Ondřejem Pometlem. Mluvili společně o jejich profesní cestě do USA, o české kultuře, jejím zastoupení v Chicagu nebo tradičních akcích, kterých se účastní. Také se dozvěděli řadu zajímavostí, například že se v Americe dá koupit spousta českých potravin, ale náš český chleba si musíte upéct vlastní.  

„V rámci tohoto programu jsme získali neocenitelné zkušenosti,” říká studentka FEK Daniela Šedivcová. „Setkali jsme se s výbornou partou lidí, poznali jejich, o něco jinou, kulturu a navštívili řadu zajímavých míst. Zpestřením společného týdne byla určitě návštěva generálního konzulátu v Chicagu, jelikož podobná příležitost se studentům zase tak často nepoštěstí. Z programu si odnáším nezapomenutelné zážitky," dodává.

V průběhu následujících dnů všichni absolvovali řadu dalších aktivit i setkání. Zúčastnili se přednášky o americkém politickém systému, prohlédli si výstavu věnovanou spisovateli J.R.R. Tolkienovi, osobně se setkali s dalšími zástupci Marquette University, ale i s bývalým americkým velvyslancem v ČR Rickem Graberem. Součástí programu byla také exkurze do sídla společnosti Johnson Controls, která se specializuje na hledání inovací a smart řešení a podporu chytrých a udržitelných budov. Závěrem týdne nechyběla ani návštěva muzea Harley Davidson. 

„Tento kurz je výsledkem dlouhodobé spolupráce mezi naší fakultou a College of Business Administration,” vysvětluje Jiří Preis, proděkan pro internacionalizaci a vnější vztahy FEK. „Několik desítek studentů z obou zemí, kteří jím za tu dobu prošli, získali klíčové dovednosti a zkušenosti, a to hlavně díky jeho obsahu, který je kombinací společného studia vybraného česko-amerického tématu, přednášek a exkurzí. Není náhodou, že naši absolventi i po mnoha letech na otázku ‘na co v souvislosti se studiem rádi vzpomínají‘ uvádí velmi často účast na projektech se studenty z Marquette University,” tvrdí.

Spolupráce mezi FEK ZČU a College of Business Administration bude pokračovat i nadále. Nejenže je v plánu připravit další semestrální kurz na příští akademický rok, ale fakulta chce rozvíjet i reciproční stáže studentů a studentek navazujících i doktorských studijních programů. V rámci této rozšiřující spolupráce již ve druhé polovině dubna odjel na Marquette University student FEK na dvouměsíční výjezd za účelem zpracovávání podkladů ke své diplomové práci s česko-americkým tématem.

Galerie


Generální konzulát ČR v Chicagu

Generální konzulát ČR v Chicagu

Jezero Michigan

Johnson Controls

Prezentace studentů

Milwaukee Admirals

Fakulta ekonomická

Ivana Kutáčová, Jiří Preis

05. 05. 2023