Záhady kvantové mechaniky a pozoruhodné kvantové technologie

Další vzdělávání Přednáška Věda

Rok 2025 bude Mezinárodním rokem kvantové vědy a techniky. Přednáška Miroslava Holečka ve Vědeckotechnickém parku přinesla poznání o významu kvantové vědy a technologií, zástupci Fakulty filozofické a Fakulty aplikovaných věd se připojili k diskuzi, jež potvrdila důležitost mezioborové spolupráce.

Kvantová mechanika oslaví v roce 2025 sto let od svého počátku. Za poslední století se stala centrem zájmu široké škály vědeckých oborů a přinesla nám klíčové poznání o fungování slunce, magnetů, chemických vazeb atd. Tyto objevy vedly k významnému technologickému pokroku, jehož příkladem mohou být tranzistory, lasery a LED diody. Valné shromáždění OSN proto plánuje vyhlásit rok 2025 Mezinárodním rokem kvantové vědy a techniky. 

 „Aplikovaným kvantovým technologiím se odborně věnují nejen naše výzkumné týmy na NTC, ale i kolegové z dalších technických fakult. Tato problematika navíc nabízí velký prostor pro mezioborovou spolupráci s humanitními fakultami, což dokládá i hojná účast odborníků z Fakulty filozofické na přednášce. Chceme přiblížit veřejnosti perspektivní téma, které má potenciál změnit svět, a proto jsme zahájili sérii seminářů věnovaných kvantové problematice,“ říká Petr Kavalíř, ředitel NTC.

„Úvodní pilotní seminář, konaný v pátek 9. května, nám ukázal klíčovou roli provázanosti kvantových stavů, která hraje zásadní roli v kvantových počítačích. Kvantová informace je podivuhodná a nemůže být vysvětlena klasickým myšlením. Zmiňovali jsme také směr materiálového výzkumu podníceného rozvojem kvantových technologií, například při vývoji kvantových počítačů,“ nastínil obsah přednášky Miroslav Holeček, který se dlouhodobě zabývá informacemi ve fyzice a filozofickými i multidisciplinárními souvislostmi moderní fyziky.

Po prezentaci následovala téměř hodinová debata, která přinesla různé pohledy na netriviální kvantový svět a zároveň byla pozitivním indikátorem úspěšné přednášky. „Doufám, že účastníky přednáška motivovala k zamyšlení nad propojením běžného života a kvantové technologie. Rádi přivítáme další příspěvky a nové perspektivy, abychom společně inspirovali studenty i širší okolí univerzity,“ dodává Miroslav Holeček. 

Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

15. 06. 2023