Fakulta strojní obhájila akreditaci pro jmenování docentů a profesorů v oboru strojního inženýrství

Univerzita Úspěchy Věda

Národní akreditační ústav pro vysoké školství udělil Fakultě strojní akreditaci, která ji opravňuje zahajovat habilitační řízení a řízení jmenování profesorem. Fakulta tak získala prestižní mandát jmenovat docenty, docentky, profesory a profesorky v oblasti strojního inženýrství na dalších 10 let.

Fakulta strojní obhájila akreditaci v oblasti habilitačního řízení a řízení jmenování profesorem v oboru strojního inženýrství, kterou uděluje Národní akreditační ústav pro vysoké školství. Akreditaci pro habilitační řízení a řízení ke jmenování profesorem má Fakulta strojní od roku 2007 a byla mezi prvními fakultami, jež toto oprávnění získaly. Za dobu šestnáctileté historie bylo v oboru strojního inženýrství uděleno 45 docentských titulů a jmenováno 12 profesorů. Při habilitačním řízení se posuzuje a ověřuje vědecká i pedagogická kvalifikace, kterou musí uchazeči nebo uchazečky obhájit před vědeckou radou. Nového docenta či docentku pak na základě tohoto doporučení jmenuje rektor univerzity. Během řízení ke jmenování profesorem jsou kromě vědecké a pedagogické činnosti uchazečů hodnoceny ještě významné a přínosné poznatky v oblasti vědy. Profesory a profesorky pak slavnostně jmenuje prezident České republiky.

„Na základě hodnocení nezávislou odbornou autoritou prokázala Fakulta strojní, že zaujímá nezpochybnitelné místo ve struktuře vysokých škol a dosahuje vysoké kvality na poli vědy a výzkumu v oblasti strojního inženýrství v České republice i zahraničí. Získání akreditace představuje pro fakultu garanci rozvoje na následujících deset let a příležitost pro kariérní růst všech našich zaměstnanců a zaměstnankyň,“ uzavírá Vladimír Duchek, děkan Fakulty strojní.

Fakulta strojní

Eva Kozáková

21. 09. 2023