Západočeská univerzita hostila rendez-vous s Francií

International Spolupráce Univerzita

Studentkám i studentům se představily francouzské firmy, možnosti studia, stáží i zaměstnání. "Stejně jako je Francie pro Čechy atraktivní země z pohledu studií, je Česká republika atraktivní pro Francouze," nechal se slyšet francouzský velvyslanec J. E. Alexise Dutertre.

Kampus Západočeské univerzity hostil v pondělí 23. října 2. ročník akce Rendez-vous à la française aneb Setkání po francouzsku, kterou zorganizovala Západočeská univerzita ve spolupráci s Francouzskou ambasádou. Studentkám a studentům ZČU, středoškolačkám i středoškolákům z Plzně, Rokycan a Klatov se při ní představily francouzské firmy, možnosti studia ve Francii, stáže i zaměstnání ve frankofonních firmách v Plzeňském kraji.

Před zahájením akce přijal prorektor pro tvůrčí činnost a doktorské studium ZČU Jiří Hammerbauer na rektorátu velvyslance Francie J. E. Alexise Dutertra, atašé pro vědu a vysoké školy Véronique Debord-Lazaro a atašé pro francouzštinu Bruna Girardeau. U jednoho stolu zasedli s proděkankou pro studijní záležitosti Fakulty filozofické Helenou Horovou. Hovořili především o výměnných pobytech studujících, zaměstnanců a zaměstnankyň.  „Chtěli bychom podpořit nejen studentské, ale také vědecké mobility. V případě studujících pak zejména mobilitu z České republiky do Francie,“ popsal hlavní smysl akce velvyslanec Alexis Dutertre.

Prorektor Hammerbauer delegaci blíže seznámil se studentskými mobilitami a zmínil, že na ZČU v tomto akademickém roce absolvuje výměnný studijní pobyt 44 studentů a studentek z Francie. „S francouzskými partnery nás ale spojuje i celé řada vědeckých projektů, v rámci nichž probíhají výměny pracovníků i studujících doktorského studia, a to jak z oblasti technických věd, tak z oblasti humanitní,“ uvedl. Zmínil rovněž úspěch Fakulty elektrotechnické, jež tento měsíc získala certifikaci Mezinárodní agentury pro atomovou energii a připravuje studijní program Management jaderného strojírenství.

Hlavní program Setkání po francouzsku hostila budova Fakulty strojní a ekonomické, kde prorektor a velvyslanec oslovili posluchárnu zaplněnou studentkami, studenty, středoškolačkami i středoškoláky. Spojoval je zájem o Francii, o francouzskou kulturu a o francouzštinu.

„Západočeská univerzita má s Francouzskou republikou a jejími institucemi dlouhodobou spolupráci. Francouzštinu vyučujeme na Ústavu jazykové přípravy i na Fakultě filozofické, naši studenti využívají program Erasmus+, programy double degree – dvojí diplomy a úspěšně získávají francouzská stipendia. Spojuje nás řada výzkumných projektů a grantů, česko-francouzské týmy spolupracují v oblastech IT, energetiky, materiálových věd, diagnostiky, životního prostředí a také v oblasti zdravotních věd. Jsme rovněž jednou z členských univerzit evropské aliance EUPeace,“ představil univerzitu prorektor Hammerbauer.

Francouzský velvyslanec uvítal přítomné tím, že vyvracel některé zažité mýty o pobytech ve Francii. „Je nutné zdůraznit, že pro to, abyste mohli studovat ve Francii, není třeba umět plynně francouzsky, i když je určitě výhoda, pokud se domluvíte a rozumíte francouzské kultuře. Francie v současné době nabízí asi tisícovku magisterských studijních programů, které jsou plně v angličtině,“ řekl. „Také je třeba říci, že stejně jako je Francie pro Čechy atraktivní země z pohledu studií, je Česká republika atraktivní pro Francouze. Dnes v České republice studuje asi 1800 studentů z Francie, ve Francii je to asi 600 Čechů,“ dodal.

O své zkušenosti se studijním pobytem ve Francii se s posluchači podělily absolventky programu pro studenty a studentky středních škol „Un an en France“ a „Erasmus+“. Následovala prezentace proděkanky FF Heleny Horové a Pavly Kocourkové z Ústavu jazykové přípravy o francouzštině a o jejím využití v praxi a Jana Kozlová, ředitelka Francouzské aliance v Plzni, představila aktivity této instituce. Hana Delalande z Masarykovy univerzity seznámila posluchače se svým projektem Interaktivní mapa francouzštiny.

První část programu zakončilo vystoupení Věry Fikarové, obchodní manažerky firmy Preciosa, Romana Dušila, generálního ředitele Pierre Fabre pro ČR a SR a Milana Listíka z advokátní kanceláře Listik Legal. „Angličtinu dnes považujeme při přijímacím řízení za samozřejmost, ale znalost francouzštiny vás diferencuje od ostatních uchazečů, je to něco navíc, co se počítá,“ uvedl Roman Dušil. „Určitě nejsem jediný advokát v ČR, který hovoří francouzsky, ale to, že jsem ve Francii nějaký čas strávil, znám francouzskou kulturu a mluvím bez přízvuku, mi velmi usnadňuje komunikaci s frankofonními klienty a často otevírá dveře, které jiným zůstávají zavřeny,“ zmínil Milan Listík. 

Akce Rendez-vous à la française pokračovala workshopy na téma psaní CV a motivačního dopisu nebo absolvování přijímacího pohovoru ve francouzštině, po občerstvení následoval workshop, kde se zájemci dozvěděli, jak si ve Francii vyhledat stáž.

Na chodbě Fakulty strojní se až do odpoledních hodin prezentovaly firmy Safran, Forvia, Faiveley Transport, Wabtec, Bluelink, Oxymetal, Total Energies, Hutchinson a Komerční banka. Zastoupena byla i Francouzsko-česká obchodní komora.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

25. 10. 2023