Program UNIS, který pomáhá studovat a zároveň vrcholově sportovat, vítá tři nové členky

Sport Studující Úspěchy

Stipendijní program ministerstva školství podporuje v akademickém roce 2023/2024 19 studentek a studentů Západočeské univerzity v Plzni.

Studentky Adéla Holubová, Kristýna Königová a Kristýna Hejkalová jsou nejnovějšími členkami programu UNIS, jenž i na Západočeské univerzitě sdružuje a podporuje ty, kteří studují a zároveň sportují na vrcholové úrovni. Aby mohli obě oblasti pohodlně skloubit, zvládli duální kariéru a nezanedbávali ani studium, ani sport, nabízí jim pravidelné měsíční stipendium a profesionální péči.

V týmu elitních sportovkyň a sportovců ZČU je v tomto akademickém roce 19 úspěšných, mezi nimi například úřadující mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková, paraplavkyně Vendula Dušková, atletky Linda Suchá a Lucie Zavadilová, jejich kolegové Josef Adámek a David Jodl… Aktuální soupisku týmu UNIS najdete na webu ZČU. Výše jejich stipendia je odstupňována podle pěti výkonnostních kategorií od 15 tisíc korun pro kategorii A po 5 tisíc korun v kategorii E. 

Jakým sportům se věnují a kde studují nové členky?

Adéla Holubová je cyklistka, studuje prvním rokem obor Všeobecné ošetřovatelství na Fakultě zdravotnických studií. Věnuje se cross-country, do kategorie B programu UNIS se dostala díky 11. místu v kategorii U23 na loňském Mistrovství světa v Les Gets. V letošním roce se chce nominovat na nadcházející mistrovství světa a jejím cílem je pravidelné se umísťovat ve světovém poháru do 10. místa.

Kristýna Königová je házenkářka, studentka prvního ročníku Fakulty pedagogické, programu Tělesná výchova a sport. Hraje za Házenou Kynžvart, s níž se probojovala do osmifinále soutěže EHF Cup, byla součástí týmu, který získal 11. místo na MS juniorek ve Slovinsku, a zahrála si také semifinále Českého poháru žen. Také ona je v kategorii B programu UNIS. Jejími sportovními cíli pro letošní rok je účast na MS žen v Dánsku - Norsku – Švédsku (od 29.11. do 17.12.) a kvalifikace na ME žen 2024.                      

Kristýna Hejkalová je rovněž házenkářkou, studentkou Fakulty pedagogické a také hráčkou Házené Kynžvart. Studuje však už druhým rokem a jejím studijním programem je Tělesná výchova se specializací Výchova ke zdraví, obojí se zaměřením na vzdělávání. Stipendium kategorie C získala díky sezoně 2022/2023 jako hráčka týmu, jenž vybojoval 5. místo v české části nejvyšší 1. československé ligy a 8. místo ve společné části. I ona nastoupila v semifinále Českého poháru žen a osmifinále EHF Cupu. A její cíle? Zahrát si Mol ligu - nejvyšší házenkářskou ligu, Český pohár a Evropský pohár.


Program UNIS odstartovalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve spolupráci s resortním sportovním centrem VICTORIA VSC v roce 2020. Na ZČU jej koordinuje Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické.

Galerie


Zleva Adéla Holubová, Kristýna Königová a Kristýna Hejkalová.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

27. 10. 2023