Projekt UNIS pomůže špičkovým sportovcům při studiu

Sport Studium Studující

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s resortním sportovním centrem VICTORIA VSC představilo v pátek 18. září projekt UNIS, který má za cíl podpořit duální kariéru vysokoškolských sportovců. Jeho cílem je vytvořit takové podmínky, aby úspěšní a nadějní sportovci s mimořádnou sportovní výkonností mohli studovat, tedy zvládli náročné studijní požadavky i sportovní přípravu a účast na soutěžích. Západočeská univerzita má v programu UNIS zařazeno 21 studentů.

Projekt UNIS, který MŠMT představilo při příležitosti Mezinárodního dne univerzitního sportu, jenž připadá na 20. září, přichází se zcela novou koncepcí podpory sportujících studentů. „Projekt částečně vnímám jako splacení dluhu vůči sportovcům, jejichž ambice nekončí na cílové čáře závodu, ale chtějí vstupovat do další části etapy svého života s vysokoškolským diplomem. Podmínky pro skloubení těchto aktivit nebyly v minulosti v dobré kondici. Chyběla podpora jak ze strany samotných škol, tak cílená finanční pomoc samotným studentům,“ uvádí k projektu ministr školství mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

Do projektu je zapojeno 359 sportovců z 21 veřejných vysokých škol ze 13 měst po celé České republice. Podpora je rozdělena do dvou oblastí: jednak jde o přímou finanční podporu studentů prostřednictvím Stipendijního programu MŠMT, který administruje VICTORIA VSC. Druhá část podpory pak míří přímo na vysoké školy prostřednictvím dotačního neinvestičního programu MŠMT na podporu sportujících studentů na veřejných vysokých školách v České republice. Program je určen na koordinaci a servisní podporu vybraných studentů s mimořádnou sportovní výkonností při studiu vysoké školy zapojené do programu UNIS a organizační zajištění rozvoje a podporu vysokoškolského sportu na veřejných vysokých školách. „V tomto roce bylo mezi školy rozděleno přes 15 milionů korun. Prostřednictvím stipendijního programu jsme dále již za první dvě čtvrtletí vyplatili mezi studenty 22,2 milionu korun,“ dodává náměstek ministra školství mládeže a tělovýchovy pro vzdělávání, sport a mládež Karel Kovář.

Mezi podpořenými sportovci je 21 studentů Západočeské univerzity v Plzni. A kdo že mezi ně patří pro rok 2020? Na Fakultě pedagogické výškař Josef Adámek, tyčkařka Tereza Schejbalová, lukostřelkyně Marie Horáčková, florbalistka Martina Řepková, badmintonistka Sabina Milová, dále Veronika Kubínová, která se věnuje běhu na lyžích a lyžařskému orientačnímu běhu, házenkáři Filip Herajt a Jakub Tonar a diskařka Barbora Tichá. Na Fakultě ekonomické je to běžkyně na lyžích Adéla Nováková, hokejistka Karolína Kosinová a hokejový gólman Jonáš Štekr. Sportovně nadanými studenty se může pyšnit také Fakulta zdravotnických studií, kde je ve stipendijním programu zařazen házenkář Tomáš Nejdl, badmintonista Ondřej Král, a protože program UNIS myslí i na sportovce s hendikepem, je jeho součástí také paraplavkyně Vendula Dušková. Fakulta aplikovaných věd má v programu UNIS házenkáře Jana Chmelíka a ještě donedávna sem patřil i volejbalista Filip Kupilík, který však ukončil studium. Za reprezentaci školy mu patří velký dík. Na Fakultě elektrotechnické patří mezi podpořené sportovce karatista Jiří Krych a Adam Uhlíř, který na světové úrovni hraje pozemní hokej. Ve skupině elitních sportovců nechybí také běžkyně Tereza Hrochová, studentka Fakulty právnické, a házenkář Ondřej Šafránek z Fakulty filozofické. Obměnit se univerzitní jednadvacítka může zase s novým kalendářním rokem.   

UNIS pro ně nezajišťuje jen stipendia, ale také podporu přímo na školách. Na Západočeské univerzitě jim jsou k dispozici tři asistenti - Ondřej Vodrážka (KTS), Adriana Ujkanovičová (FPE) a Petr Košik (FPE). Ti jsou jejich prostředníky v komunikaci s trenéry a učiteli a napomáhají tomu, aby studenti mohli efektivně propojit studium a sportování. Řešit s nimi budou také naplňování jejich individuálních potřeb v oblasti sportovní medicíny a diagnostiky, fyzioterapie, rehabilitace, sportovní psychologie a nutričního poradenství.

Je skvělé, že se nám podmínky na škole zlepšují, skloubit pro mě školu a sport úplně lehké nebylo. Teď vím, na koho se mohu se svými problémy obrátit, mám i možnost upravit si rozvrh výuky, vyjmenovává benefity programu rychlostní kanoista a student Českého vysokého učení technického Jakub Zavřel. Přiznám se, že i výše stipendia je pro mě zásadní pomocí,dodává paraplavkyně Vendula Dušková z Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity.

Pro zařazení do projektu a tím i do VICTORIA VSC je třeba splňovat několik podmínek, a to jak formálních, tak výkonnostních. Sportovce navrhují vysoké školy a schvalují sportovní svazy. Zařazení je vždy na jeden rok, po roce se opět posuzuje jak výkonnost, tak ostatní podmínky. „Překvapilo nás, jak velký je o projekt zájem jak ze stran vysokých škol, tak svazů i samozřejmě samotných studentů. VICTORIA VSC jako jediné resortní sportovní centrum se vždy o studující sportovce starala, současná výše a rozsah podpory je však mnohonásobně vyšší a nově zapojením samotných vysokých škol i mnohem efektivnější,“ doplňuje k projektu ředitelka VICTORIA VSC Lenka Kovářová.

Zdroj: tisková zpráva MŠMT


Video


Galerie


Projekt UNIS prezentovali také sportovci, kteří jsou do něj zapojeni - paraplavkyně Vendula Dušková ze Západočeské univerzity a kanoista Jakub Zavřel z ČVUT.

Studentka ergoterapie Vendula Dušková obsadila vloni obsadila 8. místo na mistrovství světa v Londýně.

Projekt UNIS představili (zleva) ředitelka VICTORIA VSC Lenka Kovářová, rektorka VŠE Hana Machková a náměstek ministra školství Karel Kovář.

Projekt UNIS přichází s novou koncepcí podpory sportovně nadaných studentů.

Celouniverzitní

Šárka Stará

18. 09. 2020