U příležitosti Dne válečných veteránů ocenil hejtman také kvestora ZČU

Univerzita Veřejnost Zaměstnanci

Bývalý náčelník štábu Krajského vojenského velitelství Plzeň podplukovník Petr Beneš byl v letech 2002 – 2003 nasazen v misi UNGCI v Iráku.

U příležitosti blížícího se Dne válečných veteránů, 11. listopadu, předal hejtman Rudolf Špoták ocenění desítce veteránů nasazených při vojenských misích OSN a NATO na území Saúdské Arábie, Kuvajtu, Iráku, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a Kosova. Mezi nimi také podplukovníku Petru Benešovi, současnému kvestorovi Západočeské univerzity v Plzni.

Předání ocenění válečným veteránům se stalo pro Plzeňský kraj tradicí. V letošním roce šlo o třetí ročník významné akce u příležitosti Dne válečných veteránů, který si připomínají státy napříč světem. „Den válečných veteránů není jen příležitostí připomenout si hrdiny první a druhé světové války, ale také ty dnešní. Účastní se stejně jako ti dříve bojů za to, abychom my mohli žít ve svobodě, míru a bezpečí. Je mi proto ctí pokračovat v této tradici a nominovaným veteránům poděkovat alespoň symbolicky předáním pamětní medaile,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták.

podplukovník Ing. Petr Beneš
Vystudoval Vojenskou akademii v Brně, obor konstrukce pozemních a podzemních staveb. V průběhu vojenské kariery sloužil ve velitelských a štábních funkcích u útvarů ženijního a železničního vojska, vojenské dopravy, logistiky a vojenské správy a krajského vojenského velitelství. V letech 2002 – 2003 byl nasazen v misi UNGCI v Iráku. Vojenskou karieru skončil v roce 2006 ve funkci náčelníka štábu Krajského vojenského velitelství Plzeň. Po odchodu do zálohy začal pracovat na Západočeské univerzitě v Plzni.

S ostatními oceněnými se můžete seznámit v tiskové zprávě Plzeňského kraje.


Na válečné veterány myslí také tradiční sbírka Paměti národa, k níž se ZČU připojila i letos. Pořiďte si květ vlčího máku na jednom z osmi míst v kampusu nebo v centru, a podpořte zachování jejich příběhů pro budoucí generace.

Galerie


Společná fotografie veteránů s hejtmanem Rudolfem Špotákem, zcela vlevo kvestor ZČU Petr Beneš

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

09. 11. 2023