Fakulta elektrotechnická hostila předního světového odborníka v oblasti výkonové elektroniky

Hosté Spolupráce Věda

Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity (FEL ZČU) přivítala začátkem listopadu významného hosta – prof. Dushana Boroyeviche z Virginia Polytechnic Institute and State University (USA). Jeho návštěva byla spojena s udělením čestného titulu doctor honoris causa.

V pondělí 6. listopadu zavítal prof. Boroyevich do výzkumného centra RICE (Research and Innovation Center for Electrical Engineering), kde se seznámil s aktuálními projekty a inovativními technologiemi a se zájmem si prohlédl laboratoře centra.

Ve středu 7. listopadu pak prof. Boroyevich přednesl inspirativní přednášku na téma Global Intergrid for Sustainable Energy Abundance, která se setkala se zájmem z řad zaměstnanců, zaměstnankyň i studujících a byla zároveň přenášena i online s následným záznamem na YouTube kanále FEL. Přednáška poskytla zúčastněným jedinečnou příležitost získat pohled na aktuální trendy a výzvy v oblasti výkonové elektroniky.

Vrcholem návštěvy bylo slavnostní zasedání Vědecké rady Západočeské univerzity v Plzni, které se konalo ve středu 8. listopadu. Během této akademické události udělila Západočeská univerzita prof. Dushanu Boroyevichovi čestný titul doctor honoris causa. Čestným doktorátem ocenila mimořádný přínos prof. Boroyeviche ve výzkumu výkonové elektroniky, dále významnou spolupráci se ZČU a rozvoj Fakulty elektrotechnické.

ZČU jmenovala čestným doktorem světového odborníka v oblasti výkonové elektroniky - INFO - zpravodajský portál ZČU (zcu.cz)

Prof. Dushan Boroyevich je profesorem a viceprezidentem pro výzkum a inovace v oblasti energetických systémů na Virginia Tech v USA a zástupcem ředitele Centra pro systémy výkonové elektroniky (Center for Power Electronics Systems - CPES). V letech 2011–2012 byl prezidentem IEEE Power Electronics Society. Na svém kontě má 25 patentů a více než tisíc odborných publikací.

Prof. Boroyevich je členem US National Academy of Engineering a získal čtyři čestné profesury v Číně a na Tchaj-wanu a mnoho dalších ocenění, včetně ceny IEEE William E. Newell Power Electronics Technical Field Award a ceny European Power Electronics Association Outstanding Achievement Award. Mezi jeho výzkumné zájmy patří elektronické rozvodné systémy, vícefázová přeměna energie, modelování a řízení systémů výkonové elektroniky a návrh integrovaných výkonových měničů. Prof. Boroyevich vedl téměř 50 doktorských a 50 magisterských prací.

V současné době probíhají intenzivní jednání o uzavření smlouvy o dlouhodobé strategické spolupráci mezi výzkumnými centry CPES a RICE.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Kateřina Newton

14. 11. 2023