Univerzitní knihovna ZČU pořádá sedmou sbírku knih, letos pro matky s dětmi z Domova sv. Zdislavy

Tisková zpráva Univerzita Veřejnost

Nové knihy nebo knihy v dobrém stavu lze po celý únor přinášet do poboček Univerzitní knihovny v Plzni i Chebu. Zapojit se může kdokoliv.

Do plzeňského Domova sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni zamíří letos čtivo, které při tradiční únorové akci Daruj knihu opět vybere Univerzitní knihovna Západočeské univerzity v Plzni. Stejně jako během uplynulých šesti ročníků může knihy i tentokrát darovat kdokoliv, tedy studentky, studenti, zaměstnankyně a zaměstnanci univerzity i široká veřejnost. Akce se opět vztahuje k Mezinárodnímu dni darování knihy, jenž připadá na 14. únor.

Darované knihy by měly být takové, jaké by si sami dárci rádi přečetli pro ukrácení dlouhé chvíle. „Letos opět využijeme literaturu všech žánrů, jak pro starší čtenáře, tak pro děti a mládež,“ říká ředitelka Univerzitní knihovny ZČU Miloslava Faitová, kterou těší, že má akce každým rokem pozitivní odezvu. „Vloni se knihy sbíraly pro Psychiatrickou kliniku Fakultní nemocnice Plzeň. Vybralo se téměř 2500 svazků, nejvíce v celé historii,“ dodává.

Nové knihy nebo knihy v dobrém stavu lze po celý únor přinášet do poboček Univerzitní knihovny. Přijímá je v kampusu ZČU na Borských polích, ve Filozofické a právnické knihovně v sadech Pětatřicátníků 16, v Knihovně zdravotnických studií v Sedláčkově 31, v Pedagogické knihovně na Klatovské 51 i v Ekonomické knihovně v Chebu v Hradební ulici 22.

Domovu sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni předá knihovna vybrané knihy v březnu. 

Vloni se díky Univerzitní knihovně ZČU mohli do darovaných knih začíst pacientky a pacienti zmíněné Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, v roce 2022 se sbírka konala ve prospěch neziskové organizace Blízký soused, před roční koronavirovou pauzou putovaly v roce 2020 vybrané svazky do knihovny Věznice Plzeň, v roce 2019 do domovů pro seniory (SeneCura SeniorCen-trum Plzeň a Baculus-Domov poklidného stáří Vejprnice), v roce 2018 do Základní školy a Mateřské školy pro zrakově postižené a vady řeči a během prvního ročníku v roce 2017 zamířily darované knihy na lůžková oddělení a LDN Městské nemocnice Plzeň, Privamed, a. s., a Fakultní nemocnice Plzeň.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

31. 01. 2024