Družstvo FZS „Dva a půl záchranáře“ vyhrálo Plzeňský pohár záchranářů

Soutěž Studující Úspěchy

12. ročník soutěže Plzeňský pohár záchranářů pro studující zdravotnického záchranářství letos Fakulta zdravotnických studií ZČU pořádala od 17. do 19. května v obci Prášily na Klatovsku. I přes nepříznivé počasí zvládla všechna soutěžní družstva pohárové úkoly dokončit.

Náročné úkoly v noční i denní etapě, které prověřují znalosti a také psychickou a fyzickou odolnost, musela splnit tříčlenná soutěžní družstva na letošním Plzeňském poháru záchranářů. Klání pořádá už od roku 2012 katedra záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví FZS ZČU v Plzni a účastní se jej nejen studující z ČR, ale i ze Slovenska.

Každý ročník se specializuje na nové poznatky z přednemocniční a nemocniční neodkladné péče. Úkolem soutěžících je nalézat správná řešení modelových situací, ověřovat varianty řešení, vyhodnocovat chování pacientů, spolupracovat a komunikovat s ostatními soutěžícími i s dalšími složkami integrovaného záchranného systému. 

Zajímavou součástí Plzeňského poháru záchranářů jsou také workshopy a odborné prezentace. V letošním ročníku se uskutečnil workshop na téma: Použití dlouhodobých cévních vstupů v PNP a prezentace činnosti Horské služby, kde si studující mohli vyzkoušet práci s jejich technikou a pomůckami. Na stanovištích bylo pro soutěžící přichystáno 10 rozličných modelových situací v denní etapě a 2 v etapě noční. Při noční etapě soutěžící řešili situace: kolapsový stav způsobený bradykardií a laktační psychózu matky, která způsobila vážný úraz kojenci. Při denní etapě čekaly na soutěžící např. situace jako nehoda na čtyřkolce, intoxikace, popáleniny, náhlé zhoršení stavu seniora, paraglidista ve stromech a anafylaxe s následnou KPR.

I přes nepřízeň počasí všechna družstva soutěž dokončila a prošla všemi stanovišti. Nejlépe se se zadanými úkoly popralo družstvo s názvem „Dva a půl záchranáře“ z Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni ve složení Markéta Placerová, Klára Kopčová a Ondřej Kincl. Právem tak obsadili 1. místo.

Na pořádání soutěže se podíleli také partneři fakulty, kterými jsou již tradičně Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Centrum letecké záchranné služby Líně, Horská služba - oblast Šumava, Správa NP Šumava, Plzeňský kraj, Chirlovosice, Shoparamedik a Klaus Timber a.s.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

22. 05. 2024