FZS spolupořádala akci Oslavte ženské zdraví s porodními asistentkami

Spolupráce Studující Veřejnost

Studentky programu Porodní asistence se zúčastnily osvětové akce spojené s problematikou péče o ženské reprodukční zdraví.

Studentky studijního programu Porodní asistence Fakulty zdravotnických studií ZČU se 3. května zúčastnily osvětové akce Oslavte ženské zdraví s porodními asistentkami. Akci k příležitosti oslav Mezinárodního dne porodních asistentek, který připadá na 5.května, pořádalo ČKPA - Sdružení porodních asistentek Plzeňského kraje, p.s. právě ve spolupráci s FZS a za podpory Městského obvodu Plzeň 1 a Magistrátu města Plzně.

Cílem akce bylo seznámit veřejnost s problematikou péče o ženské reprodukční zdraví při setkání s porodními asistentkami z praxe, se studentkami, fyzioterapeuty, sociálními pracovnicemi i podpůrnými spolky jako jsou Úsměv mámy nebo Bellis – Aliance žen s rakovinou prsu.

Studentky FZS připravily pro účastníky akce řadu edukačních materiálů a pomůcek na téma antikoncepce, menstruace, prevence, péče o ženy v těhotenství, při porodu, v šestinedělí a v období klimakteria. Během setkání mohly ženy využít poradnu porodní asistentky. Moderátorka akce vedla rozhovory s porodními asistentkami na vybraná témata týkající se reprodukčního zdraví žen.

Návštěvnice i návštěvníci akce měli příležitost vyzkoušet na modelech například samovyšetření prsu, poslech srdečních ozev miminka v děloze, nechat si vyšetřit pánevní dno, vyzkoušet si na vlastní kůži tíhu těhotného bříška či si nechat změřit krevní tlak. Součástí dne byl program pro žáky a studenty škol, kteří si zkusili být v kůži těhotné ženy, získali informace o bezpečném sexuálním životě a ověřili si znalosti pomocí kvízů a křížovek.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

15. 05. 2024