Když konec přichází na začátku. Přednášku o zpracovávání těžkých osobních témat hostila FZS

Přednáška Studující Veřejnost

Odborníci přednášeli studujícím Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity i veřejnosti o důležitých a citlivých tématech, s nimiž se ve zdravotnictví běžně setkávají - truchlení, ztráta blízké osoby a spiritualita.

Ve středu 25. září se na půdě Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni (FZS ZČU) uskutečnila akce Když konec přichází na začátku: Truchlení, ztráta a možnosti jejího zpracování. V rámci této přednáškové akce vystoupili Marcela Vomáčka Vraspírová a Jan Kaňák, kteří přinesli citlivá a důležitá témata spojená se ztrátou, truchlením a spiritualitou.

Marcela Vomáčka Vraspírová, odborná poradkyně pro pozůstalé a krizový intervent z organizace Dítě v srdci, z.s., se v první části programu na téma Ztráta a ticho věnovala tématu ztráty a truchlení. Organizace, v níž působí, pomáhá rodinám, které zažily nebo právě procházejí těžkou situací ztráty dítěte, ať už během těhotenství, porodu nebo do 6 měsíců po porodu. Matkám, mužům, celým rodinám a jejich blízkým nabízí dlouhodobou péči, podporu a prostor pro zpracování bolesti.

Přednáška se zaměřila na perinatální ztrátu, která je často společensky opomíjena, a na specifika truchlení v těchto případech. Přednášející se dotkla témat jako je úmrtí dítěte, důležitost rozloučení, pohřeb a možnosti podpory, které mohou rodinám v této situaci pomoci. Součástí přednášky bylo i představení různých materiálů, jako například brožury Průvodce při ztrátě miminka, karty zahrnující postupy určené zdravotnickým týmům, komunikační karty, Honzíkovy lodičky, malá zavinovačka, dopis Chci ti ještě říct či průvodce Mému miminku.

Účastnící se měli možnost seznámit s terapeutickou pomůckou Memorybox. Do více než poloviny nemocnic v České republice jsou dodávány zdarma různé typy Memoryboxů, díky nimž lze uchovávat vzpomínky na dítě, dále provázejí procesem truchlení a pomáhají postupně zpracovávat ztrátu dítěte. Organizace Dítě v srci rovněž zajišťuje školení zdravotníků jak Memoryboxy v praxi využívat a jak jejich obsah rodinám po ztrátě pomáhá. V krabici lze nalézt např. oblečky, plenku, dečku, pohádkovou knížku, náramky pro matku a dítě, 2 identické hračky, komunikační karty a další pomůcky.

Ve druhé části programu na téma Neřekla bych, že by to bylo tím, jakou jsem tu víru měla aneb Truchlení a spiritualita vystoupil Jan Kaňák z katedry sociologie a sociální práce Fakulty filozofické ZČU. Přednášející se zabýval historickým vývojem přístupu k truchlení včetně odkazů na práci Truchlení a melancholie Sigmunda Freuda. Rozebral fáze truchlení a jejich proměny v průběhu času, věnoval se otázce první psychické pomoci pozůstalým a dovednostem, které mohou pomoci při procesu zotavení.

Zvláštní pozornost byla věnována spiritualitě a hledání smyslu v těžkých životních situacích. Jan Kaňák vysvětlil, jak může spiritualita pomoci lidem, kteří ztrátu prožívají, a jak může poskytnout vnitřní sílu během truchlení.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

02. 10. 2024