Jaderné dny 2024

12  -  17 Září - Říjen

12. září, 09:00 - 17. října, 22:59

kampus ZČU, Plzeň-Bory

Věda Veřejnost Výstava

14. ročník Jaderných dnů nabídne odborné i laické veřejnosti mezinárodní konferenci a doprovodnou výstavu, která bude k vidění ve vestibulu Fakulty strojní.

Určeno pro: studující, zaměstnanci, veřejnost
Více informací na https://www.jadernedny.cz/

Akci pořádá Fakulta strojní Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci se Škodou JS, která je generálním partnerem, a sdružením CENEN (Czech Nuclear Education Network). Cílem je vzbudit zájem o jadernou energetiku nejen mezi studenty, ale i u veřejnosti, a pomoci odstranit tak některé mýty, které okolo využívání jaderné energie panují.

Jaderné dny zahájí ve čtvrtek 12. září v prostorách výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných ZČU dvoudenní konference na téma Jaderná energetika – bezuhlíková budoucnost Evropy, na níž přislíbil účast ředitel Odboru jaderné energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Tomáš Ehler, prezident francouzské společnosti NucAdvisor Jan Barták, generální ředitel Elektrárny Dukovany II Petr Závodský a další hosté.

Zájemcům z řad veřejnosti je určena výstava přibližující klíčová témata z oblasti jaderné energetiky. Zda je jaderná energie bezpečná, ekologická a užitečná, budou moci zjistit v prostorách vstupní haly Fakulty strojní ZČU až do 17. října.

Součástí Jaderných dnů budou tradičně také přednášky. V pondělí 16. září od 14 hodin v zasedací místnosti UV 115b se v přízemí Fakulty strojní uskuteční přednáška Jana Bartáka ze společnosti NucAdvisor Francouzská jaderná energetika a její význam pro dekarbonizaci Evropy. Tematické prezentace pro studenty středních škol budou probíhat každou středu od 18. září do 16. října. 

Ani letos nebude chybět posterová sekce pro studenty českých i zahraničních vysokých škol. Na autory nejzajímavějších příspěvků z oblasti jaderné energetiky čeká finanční odměna.

Galerie


Fakulta strojní

Kamila Kolářová

12. 09. 2024, 09:00