Přednášky na podporu zdravého těhotenství, porodu, kojení a sebepéči pokračují na FZS i v létě

Další vzdělávání Přednáška Veřejnost

V rámci projektu proběhly již tři přednášky pro těhotné a kojící ženy a dále pro porodní asistentky, jejichž cílem je zvýšení zdravotní gramotnosti.

Na Fakultě zdravotnických studií probíhá projekt Podpora zdravého těhotenství, porodu, kojení a sebepéče, který je určen primárně pro těhotné a kojící ženy, ženy plánující těhotenství a pro budoucí porodní asistentky. Hlavní řešitelkou projektu je proděkanka pro vnitřní a vnější vztahy FZS Alena Lochmannová, odborným garantem je gynekolog Lukáš Prajka. Přednášky zahrnují témata související se zvyšováním zdravotní gramotnosti uvedených cílových skupin, a to především v oblasti životního stylu v průběhu těhotenství a mateřství a v souvislosti s kojením. Projekt se rovněž zaměřuje na prevenci prostřednictvím edukačních aktivit a předcházení rizikovému chování v průběhu těhotenství a mateřství.

Z celkem naplánovaných 11 přednášek již byly realizovány tři přednášky. První přednáška Pohyb matky v těhotenství a v poporodním období se konala 27. května pod vedením lektorky Ilony Zahradnické. V červnu se zatím uskutečnily dvě přednášky, a to přednáška Péče o jizvu po císařském řezu pod vedením lektorky Ivy Hereitové, která se konala 3. června, a Fyzioterapeutické metody vhodné pro těhotné a kojící ženy pod vedením lektorky Ilony Zahradnické, jež proběhla 10. června. Lektorky tímto předaly své znalosti a zkušenosti publiku, které odcházelo vždy obohacené a edukované v rámci daného přednášeného odborného tématu.

Na jaké další přednášky se veřejnost může na FZS těšit?

Dne 14. června od 13:00 do 15:00 hod proběhne přednáška Zdravé a nutričně vyvážené stravování, sebepéče, hygiena a relaxace jako základy zdravého životního stylu pod vedením lektorky Evy Hendrych Lorenzové. Dále se dne 20. června od 13:00 do 15:00 hod uskuteční přednáška Správná manipulace s novorozencem pro podporu zdravého psychomotorického vývoje. Povede ji lektorka Kristina Janoušková.

V letních měsících proběhnou další čtyři přednášky. Dne 8. července od 13:00 do 15:00 se uskuteční přednáška Podpora zdravého životního stylu a sebepéče v poporodním období pod vedením lektorky Hendrych Lorenzové. Dne 30. července od 13:00 do 15:00 hod proběhne přednáška Podpora kontaktu matky a dítěte pomocí doteku a aromaterapie jako prevence zdravotních komplikací, kterou povede lektorka Kristina Janoušková. Na 8. srpna od 13:00 do 15:00 je naplánována přednáška Něžná péče o novorozence v oblasti spánku, vyprazdňování, péče o pokožku, výživy a kontaktního rodičovství. Povede ji lektorka Kristina Janoušková. Přednáška Kojení - dar života: příprava na kojení v těhotenství proběhne dne 26. 8. 2024 od 13:00 do 15:00 hod pod vedením lektorky Evy Hendrych Lorenzové.

Všechny přednášky se uskuteční v místnosti v místnosti HJ 218 v budově FZS na adrese Husova 11.

 

Projekt Podpora zdravého těhotenství, porodu, kojení a sebepéče“, 82/24/PPZ, je realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví České republiky, program Podpora zdraví, zvyšování efektivity a kvality zdravotní péče.



Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

11. 06. 2024