Setkání špiček v elektrotechnice: Plzeň hostila prestižní konferenci s padesátiletou tradicí

Konference Univerzita

Nejstarší a nejvýznamnější akce v oblasti výkonové elektroniky a pohonů přilákala téměř 200 odborníků z celého světa. Konferenci IEEE-PEMC 2024 pořádala Fakulta elektrotechnická ZČU. Plzeň tak vstoupila do více než padesátileté historie této prestižní události s tradicí od roku 1970.

Plzeň se začátkem října stala na čtyři dny centrem špičkového výzkumu v oblasti výkonové elektroniky a pohonů díky mezinárodní konferenci IEEE-PEMC 2024 (Power Electronics and Motion Control). Tato událost, která se poprvé uskutečnila už před více než 50 lety, se řadí mezi nejstarší a nejprestižnější konference svého druhu na světě. Letos se na ní v kongresovém centru Parkhotel Plzeň setkalo na 200 odborníků a odbornic z celého světa, aby diskutovali o technologických inovacích, které mají dopad na každodenní život – od nových směrů výzkumu, vývoje a vzdělávání přes zvyšování energetické účinnosti zařízení až po moderní pohonné jednotky v průmyslu i dopravě.

„Je pro nás obrovská pocta, že jsme mohli v Plzni hostit tak prestižní akci,“ uvedl předseda konference a děkan Fakulty elektrotechnické ZČU Zdeněk Peroutka.

Účastnice a účastníci konference měli možnost nejen vyslechnout inspirativní přednášky a tutoriály, ale také se zúčastnit průmyslových exkurzí ve Škoda Electric nebo výzkumném centru RICE. Obrovskému zájmu se těšily i přednášky předních světových odborníků o současných a budoucích společenských výzvách, například Johanna Kolara ze švýcarské ETH Zurich, který představil vize elektroniky pro zařízení pracující v extrémních podmínkách, jako je kupříkladu těžba surovin z mořského dna nebo vesmírný prostor. Předseda rady PEMC, Pavol Bauer z Technické univerzity v Delftu, uvedl: „Konference IEEE-PEMC jsou místem, kde se setkávají akademici i průmysloví experti. Díky tomu máme prostor nejen pro odbornou diskusi, ale také pro sdílení praktických zkušeností a vizí.“

Konference, kterou organizuje každé dva roky jiná evropská země, se naposledy uskutečnila v Brašově v Rumunsku a v roce 2026 se bude konat v estonském Tallinnu. Tato akce přispěla nejen k rozvoji technologií, které ovlivňují náš každodenní život, ale potvrdila i rostoucí prestiž Plzně, Fakulty elektrotechnické a výzkumného centra RICE jako centra špičkových technologií a inovací.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Kateřina Newton

08. 10. 2024