V Kolumbii si s vámi klidně začnou povídat v metru, vzpomíná Simona z Fakulty strojní

International Spolupráce Studující

Kolumbijská univerzita v Medellínu se v letním semestru stala dočasným domovem pro Simonu Svozilovou, studentku navazujícího magisterského programu Obrábění, aditivní technologie a zabezpečování kvality na Fakultě strojní. Její ohlédnutí za výjezdem vám může být dobrou inspirací pro podobný plán.

Díky programu INTER jsem měla možnost vycestovat na dva měsíce do Kolumbie. Strávila jsem je na národní kolumbijské univerzitě UNAL v Medellínu, kde jsem spolupracovala především s katedrou materiálů. Nechodila jsem na klasickou výuku, ale do laboratoří, kde jsem pod dohledem prováděla experimenty pro svou diplomovou práci.

Přestože jsem měla určité předsudky, a nejen já, univerzita mě velmi mile překvapila. Navštívila jsem celkem tři kampusy, které spadají pod UNAL. Všechny byly větší než náš borský, velmi pěkně vybavené a plné různých druhů zeleně. Nejen univerzitní část, ale celý Medellín mě překvapil. Ve městě je velmi dobře řešená hromadná doprava, která zahrnuje kola k zapůjčení, autobusy, tramvaje, metro a lanovky, kterými se můžete jen tak projet a vidět město z výšky. Zároveň jsou zde pro studenty a zaměstnance linky autobusu zdarma po předložení univerzitní karty, což je něco jako naše JISka. Touto kartou se také musíte prokazovat pokaždé, když vstupujete do kampusu.

Na komplikace jsem narazila při komunikaci zejména mimo akademickou půdu. V Kolumbii je úředním jazykem španělština a skoro nikdo zde nemluví anglicky. Proto jsem si například jídlo či jízdenky na MHD musela koupit za použití španělštiny. Kolumbijci mluví převážně jen španělsky, a také si velmi rádi povídají, takže mě po prvním týdnu nepřekvapilo, když si s vámi někdo začne povídat třeba v metru. To je podle mě oproti České republice rozdílné. Ale všichni jsou tam moc milí a pořád se usmívají. Také mají rádi hudbu a tance, především ty latinskoamerické. Vliv americké a britské kultury zde není tak velký jako v Evropě. Pokud se s někým domluvíte na určitý čas, je velmi pravděpodobné, že přijde pozdě, což je taková jejich vlastnost.

Měla jsem možnost setkat se s několika studenty a profesory jak z katedry materiálů, tak z jiných kateder a laboratoří, ale také z další univerzity Instituto Tecnológico Metropolitano (ITM), kde mi umožnili provést některé analýzy. Při cestování ve volném čase jsem také potkala cizince z jiných zemí. Navštívila jsem například menší městečko Jardin poblíž Medellínu, v jehož okolí je několik vodopádů a spousta kávových plantáží. Byla jsem i na Karibském pobřeží, kde je spousta bílých písečných pláží a tropických lesů plných kolibříků. Na pobřeží Pacifiku je naopak černý písek a vysoká vlhkost, což vede k většímu výskytu hmyzu. Pokud jste zde ve správný čas, můžete vidět různé druhy zvířat včetně velryb. Já jsem sice velryby nezastihla, ale viděla jsem zblízka velké hejno delfínů a žraloka.

Stáž v Kolumbii mě velmi posunula v komunikačních schopnostech, osamostatnění se a také získání mnoha nových přátel. Všem určitě doporučuji využít příležitosti, které studium nabízí, a nemusí to být zrovna stáž na druhém konci světa. Nebudete litovat, stejně jako já!

Galerie


Fakulta strojní

Kamila Kolářová

26. 07. 2024