ZČU bude více spolupracovat s Jižní Koreou. Rektor a děkan FEL byli u jaderné schůzky v Doosanu

Spolupráce Univerzita

Výroba jaderných technologií i vzdělávání nových odborníků – v tomto duchu se nesla páteční návštěva jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola a premiéra ČR Petra Fialy v Plzni. Navštívili podniky Doosan Škoda Power a Škoda JS. Mezi pozvanými byl i rektor ZČU Miroslav Lávička.

Jen pár týdnů po oznámení vítěze státního tendru na dostavbu jaderných zdrojů v Dukovanech přijel osobně prezident Jihokorejské republiky Jun Sok-jol a zástupci jihokorejských firem na návštěvu České republiky. Jednou z jejich hlavních zastávek byla Plzeň a to proto, že Doosan Škoda Power a Škoda JS by se měly podílet na výrobě turbín a komponent pro jaderné reaktory. 

„Zkušenosti a výsledky těchto firem patří mezi jasné výhody českého jaderného ekosystému. A právě zapojení českých firem v tendru na dostavbu Dukovan věnujeme velkou pozornost. Korejská strana ve své nabídce deklarovala, že při přípravě a výstavbě nových jaderných bloků zapojí české firmy až z 60 %, což by pro ně znamenalo kontrakty za více než 240 miliard korun. Věřím, že se nám tento společný cíl podaří naplnit,“ uvedl premiér.

Mezi pozvanými na jednání a prohlídku provozů byli i rektoři a prorektor tří technických univerzit, které odborníky v jaderné oblasti už vzdělávají nebo budou vzdělávat. Kromě Západočeské univerzity v Plzni (rektor Miroslav Lávička, děkan FEL Zdeněk Peroutka) šlo i o České vysoké učení technické v Praze (prorektor Radek Holý) a Vysoké učení technické v Brně (rektor Ladislav Janíček). „Na ZČU bychom chtěli už příští rok spustit studijní program Jaderný management, který bude garantovat Fakulta elektrotechnická. Jaderné odborníky ale už 60 let vzděláváme i na Fakultě strojní v rámci specializace Stavba energetických zařízení," řekl rektor ZČU Miroslav Lávička. Univerzity tak delegaci ujistili o tom, že jsou na nastávající technologickou výzvu a jednu z největších státních investic pro budoucí desetiletí připraveni.

Ministři zahraniční obou zemí podepsali Akční plán implementace Strategického partnerství na roky 2025-2027, dále byla podepsána řada memorand o spolupráci. Český premiér zdůraznil, že vztahy mezi Českou a Korejskou republikou jsou v posledních letech intenzivnější než kdy dřív, což otevírá dveře novým projektům. Zapojení českých firem do výstavby nových bloků a rozvoj ekonomické spolupráce, zejména v odvětvích s vysokou přidanou hodnotou, představuje obrovskou příležitost pro občany a firmy v obou zemích.

Součástí slavnostního ceremoniálu byl i podpis memoranda o spolupráci, které se zástupci jihokorejské instituce KETEP (Korean Energy Technology Evaluation and Planning) podepsali za ZČU před zraky premiéra ČR a prezidenta Korejské republiky rektor ZČU a děkan Fakulty elektrotechnické. Obsahem memoranda je příslib budoucí spolupráce v oblasti jaderné energetiky, elektrických sítí a výroby energie s ohledem na plánovanou dekarbonizaci energetického mixu ČR. Obě strany se v memorandu shodly na tom, že chtějí „identifikovat technologická témata společného zájmu prostřednictvím sdílení informací, recenzí a workshopů a podporovat výměnné programy postgraduálních studentů mezi ZČU a korejskými univerzitami".

Galerie


Zdroj: vláda ČR

Zdroj: vláda ČR

Zdroj: vláda ČR

Zdroj: vláda ČR

Zdroj: vláda ČR

Čtvrteční schůzka s jihokorejskou firmou KETEP.

Čtvrteční schůzka s jihokorejskou firmou KETEP.

Celouniverzitní

Andrea Čandová, s využitím tiskové zprávy vlády ČR

21. 09. 2024