Designéři předvedou na plzeňském Design Weeku model Škody Fabie crossover

Navrhnout možnou podobu Škody Fabie crossover třetí generace, takové zadání dostali studenti ateliéru Designu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara (FDULS) Západočeské univerzity v Plzni.

V březnu letošního roku vznikly první skici a poté začali studenti na základech Škody Fabie vítězný návrh z hlíny modelovat. Model představili v říjnu v Praze na prestižní přehlídce Designblok, nyní si ho budou moci prohlédnout také návštěvníci festivalu Plzeň Design Week 2017, jehož hlavní přehlídka se uskuteční od 17. do 19. listopadu v areálu DEPO2015.    

Na modelu Škody Fabie crossover studenti začali pracovat letos na jaře. V březnu vznikly skici, v červnu proběhla úprava automobilu a studenti začali modelovat. „Základem je skutečný automobil, který jsme museli odlehčit, protože nanesením hlíny výrazně vzrostla jeho hmotnost,“ vysvětluje Petr Pelikán z FDULS, jenž se podílel na vedení studentů. „Kromě toho jsme nechtěli být omezeni tvarem automobilu,“ doplňuje Pelikán. Došlo proto k odstranění kapoty, blatníků a pátých dveří.

„Naše fakulta nabízí širokou škálu oborů, studenti se při studiu designu věnují i transport designu a automobilovému designu,“ objasňuje Petr Pelikán. Autorem návrhu je student Michal Hladík, společně s ním na modelu pracovali Karel Polomis, Lukáš Melichar, Jevgenij Kapusta, Rostislav Prokop a Daniel Skoták, a to pod vedením pedagogů Petra Pelikána a Petra Sieberta.

Základ pro model poskytla společnost Škoda Auto, která tak podporuje vysoké i střední školy, zejména technického zaměření. Clayový model auta je tak v měřítku 1:1. Proces návrhu a modelování karoserie je shodný s tím, jak probíhá v automobilkách. Za čtyři roky má na trh dorazit nová generace Fabie, která počítá právě s provedením malého crossoveru. Práce plzeňských studentů však zůstane čistě v rovině návrhu, automobilka pracuje na vlastním designu.

Od 17. do 19. listopadu studenti model předvedou na hlavní přehlídce druhého ročníku festivalu současného designu Plzeň Design Week 2017. Kromě modelu Škody Fabie bude fakulta prezentovat také řadu skic a menších modelů automobilů.

Festival Design Week bude probíhat už od pondělí 13. listopadu v různých lokacích v centru Plzně formou workshopů, prezentací, přednášek a diskusí s designéry. V pátek začne hlavní přehlídka v prostorách DEPO2015.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Šárka Stará

13. 11. 2017