ZČU podepsala smlouvu o spolupráci s ukrajinskou NAEK Energoatom

Rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček a personální ředitel ukrajinské energetické společnosti NAEK Energoatom Grygorii Muliar v úterý 24. března podepsali smlouvu o spolupráci, jež plzeňským studentům a akademikům umožní studovat a vyměňovat si zkušenosti s odborníky na ukrajinských jaderných školách.

Společnost NAEK Energoatom na Ukrajině provozuje čtyři jaderné elektrárny a v 15 jaderných blocích zajišťuje více než padesát procent elektřiny pro Ukrajinu. Jedná se o první velkou zahraniční energetickou společnost, s níž ZČU podepsala smlouvu o spolupráci při vzdělávání odborníků pro jadernou energetiku. 

„Máme obrovský zájem o výměnu studentů a vítáme jakoukoliv podporu této aktivity,“ uvedl Miroslav Holeček. Grygorii Muliar, jenž je zároveň prezidentem Ukrajinské nukleární společnosti, zdůraznil, jak je pro Ukrajinu důležitá bezpečnost jaderné energetiky, a připomněl zájem o české specialisty v oboru i o účast studentů a pedagogů na ukrajinských školách. Ty naopak budou moci vysílat své studenty na ZČU.

Součástí delegace, která na Západočeskou univerzitu dorazila, byl také náměstek personálního ředitele NAEK Energoatom a zástupci Chmelnické jaderné elektrárny a Rovenské jaderné elektrárny. Za českou stranu se setkání dále zúčastnili děkan Fakulty strojní Milan Edl a její proděkan Jan Zdebor, děkan Fakulty elektrotechnické Zdeněk Peroutka a prezident České nukleární společnosti Daneš Burket. Na závěr setkání se Grygorii Muliar, prezident Ukrajinské nukleární společnosti, podepsal do knihy významných hostů ZČU.

V následujících dnech delegace navštíví Škodu JS, s níž NAEK Energoatom také spolupracuje, a Jadernou elektrárnu Temelín.

Galerie


Celouniverzitní

Hana PRAŽÁKOVÁ

24. 04. 2018