Na katedře filozofie vystoupí profesor Hamid Ekbia

Katedra filozofie Fakulty filozofické ZČU zve na přednášku Hamida Ekbii, profesora informatiky, kognitivních věd a mezinárodních studií na univerzitě v Indianě, nazvanou „To Automate or To Heteromate? That Is the Question“.

Profesor Hamid Ekbia na Indiana University (Bloomington, USA) řídí Centrum pro výzkum interakce člověka a stroje a nyní se orientuje především na nové technologie ve vztahu k politické ekonomii. V rámci svého zkoumání vlivu technologii na kulturní, socioekonomické a geopolitické vztahy v moderní kapitalistické společnosti odhaluje nový způsob vytěžování hodnot lidské práce („heteromatizace“), jež přináší automatizace a digitalizace ekonomiky. Aktuální výsledky jeho výzkumu jsou prezentovány v knize Heteromation and Other Stories of Computing and Capitalism (MIT Press, 2017).

Ve své přednášce, která proběhne v pátek 8. června 2018 od 11:00 hodin v budově Fakulty filozofické v Sedláčkově ulici 15 v místnosti SP319, se profesor Ekbia bude zabývat otázkami budoucnosti pracovního trhu a zaměstnanosti, které vyvstávají v souvislosti s intenzivní komputerizací ekonomiky v posledních dekádách.
Tyto otázky, často dávané do souvislostí s automatizací, přímo spadají do oblasti politické ekonomie a týkají se dělení práce mezi lidi a stroje, jež se od původní automatizace výroby posunulo skrze rozšíření osobních počítačů až k současné fázi, kterou Ekbia nazývá „heteromatizace“ (heteromation). Zatímco v rámci automatizace stroje vykonávají to, co lidé nemohou nebo nechtějí dělat, v rámci heteromatizace lidé vykonávají takovou práci, jež je příliš nákladná nebo komplexní na to, aby ji zastaly stroje. Tímto způsobem je značná část lidí systematicky nucena hrát ekonomicky podstatné, a přesto marginální role, u nichž je většina jejich práce zakrývaná, neadekvátně kompenzovaná nebo nekompenzovaná vůbec, a naturalizovaná jakožto součást toho, co znamená být „uživatelem“ digitálních technologií. Podle Ekbii přerod automatizace v heteromatizaci přináší paradox, s nímž se bude muset vypořádat každá moderní společnost.


Fakulta filozofická

Naděžda Haváčková

05. 06. 2018