Historická soutěž SOHI2018 ocenila žáky základních škol

Katedra historie Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a odborné středisko SOHI působící při této katedře v úterý 5. června vyhlásily výsledky soutěže, v jejímž rámci měli žáci za úkol vyzpovídat své rodiče a prarodiče na téma hry a hračky.

Soutěž se letos konala počtvrté, porota tentokrát vybírala z rekordních 121 zaslaných příspěvků. „Každým rokem přibývá účastníků a jsme rádi, že zájem o naši soutěž stoupá. Doufám, že se v dalších ročnících zapojí ještě více škol,“ říká Marie Fritzová z katedry historie.

Soutěže je určena pro žáky druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v Plzeňském kraji. Ti se letos měli zamyslet nad tím, jak se liší jejich hračky od těch, se kterými si hráli jejich rodiče a prarodiče.

Tohoto úkolu se nejlépe zhostily žákyně stříbrského gymnázia, které obsadily první místa v obou kategoriích. Příspěvky hodnotila nezávislá komise složená složena ze dvou členů katedry historie ZČU, ředitele Archivu města Plzně a nezávislého historika, který působí mimo Plzeňský kraj.

„Jsme nadšeni, že jsme se do soutěže mohli opět zapojit,“ říká učitelka dějepisu a českého jazyka Monika Drechslerová z gymnázia v Rokycanech, jehož žáci se projektu pravidelně účastní.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předávání cen, mezi nimiž byl například dron, volná vstupenka do Techmanie či společenské hry,  proběhlo 5. června v prostorách katedry historie ZČU. Nad soutěží převzal záštitu náměstek primátora Petr Náhlík.

Výsledky 1. kategorie (6. - 7. třída, prima - sekunda)
1. Simona Löblová - Gymnázium Stříbro
2. Diana Kumpová - Gymnázium Rokycany
3. Filip Náhlík - Gymnázium Rokycany
4. Jan Pavlas - Gymnázium Rokycany
4. Marie Žaloudková - Gymnázium Stříbro
5. Filip Josef Vondryska - Gymnázium Rokycany
5. Sofia Maria Dvořáková - 20. ZŠ Plzeň

Výsledky 2. kategorie ( 8. - 9. třída, tercie – kvarta)
1. Viktorie Möllerová - Gymnázium Stříbro
2. Jana Kučerová - 28. ZŠ Plzeň
3. Carmen Kovarski - Gymnázium Rokycany
4. Eliška Zemanová - Gymnázium Rokycany
4. Ondřej Nováček - Gymnázium Jaroslava Vrchlického
5. Lukáš Loukota -  20. ZŠ Plzeň
5. Michal Vorschneider - Gymnázium Rokycany



Galerie


Fakulta pedagogická

Marie Fritzová

06. 06. 2018