Student Fakulty ekonomické zazářil na Inovačním maratonu

Mezi 16 studenty z univerzit ze všech koutů republiky nejlépe obstál Jan Kalaš z Fakulty ekonomické ZČU.  

Inovační maraton je soutěž pro studenty a absolventy všech vysokých škol v České republice, kteří milují výzvy, rádi posouvají své hranice, učí se novým věcem a chtějí získat zajímavé zkušenosti v praxi. Letos se soutěž poprvé konala od 12. do 13. října také v Plzni. Na její organizaci se podílely společnost BIC Plzeň a poradenská firma ICG Capability.

Maraton dal příležitost celkem 16 studentům rozvíjet svoji kreativitu a získat praktické zkušenosti při řešení úkolů z reálného firemního světa. Studenti si mohli zkusit pracovat na inovacích konkrétních výrobků, služeb či procesů, a to vše v celkem čtyřech týmech složených ze studentů různých oborů a univerzit, kteří na svém úkolu pracovali non-stop po dobu 24 hodin. Účastníci soutěže si vyzkoušeli postupy a principy disciplín Design Thinking a Front End Innovation, kterými je provedli konzultanti z praxe. Své návrhy pak týmy prezentovaly zadavatelům, kterými byly společnosti jako AirBank a PrimaTV.

„Byl jsem jeden z nejmladších účastníků soutěže a také jeden z mála, kdo neměl dokončené bakalářské studium. Všichni kolegové okolo mě byli již na navazujícím studiu a našli se tam i absolventi, kteří už pracují ve firmě. K tomu bylo naše téma poměrně komplikované," popisuje Jan Kalaš, student druhého ročníku oboru Management obchodních činností na Fakultě ekonomické ZČU. Konkurence byla podle jeho slov velká - zastoupení tu měla Vysoká škola ekonomická v Praze, Vysoká škola báňská v Ostravě a také domácí Západočeská univerzita. "Kolegové byli z různých oborů, hlavně z těch technických. Bylo velmi zajímavé vidět tu rozmanitost schopností a myšlenek,“ říká student plzeňské ekonomické fakulty.

Motivací k účasti v soutěži je pro studenty i to, že se přiblíží k praxi, řeší reálné problémy a mají možnost uplatnit znalosti ze studia. „Inovační maraton byl pro mě velké překvapení. Překvapen jsem byl nejen fantastickým programem, vynikajícími odborníky z praxe, znalostmi a schopnostmi mých kolegů, ale vlastně i sám sebou. Navíc jsem byl zvolen kapitánem našeho čtyřčlenného týmu. Přebrat takovou zodpovědnost byla pro mě velká čest a jsem rád, že jsme to s týmem dotáhli až na první místo,“ dodává Jan Kalaš.

Galerie


Fakulta ekonomická

Šárka Stará

19. 10. 2018