Slavnostní koncert připomněl výročí pedagogické fakulty i Československa

Koncert Univerzita Veřejnost

V Domě hudby došlo i na provedení světové premiéry kantáty Jiřího Bezděka „A na počátku bylo slovo…“
V plzeňském Domě hudby se 28. listopadu konal slavnostní koncert k 70. výročí založení Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a 100. výročí vzniku české státnosti.

V průběhu večera zazněly skladby P. J. Vejvanovského (Sonata vespertina), J. S. Bacha (Kommt, ihr angefochtnen Sünder), H. Casadesuse (Koncert pro violu a smyčcový orchestr c moll) a Salve Regina in D od Allessandra Scarlattiho. Vrcholem večera bylo provedení světové premiéry kantáty Jiřího Bezděka „A na počátku bylo slovo…“ pro mezzosoprán, violu, sbor, bicí a orchestr a na text přední české básnířky Karly Erbové. Jako sólistky účinkovaly světoznámá violistka Jitka Hosprová a mezzosopranistka Lucie Hilscherová, laureátka mnoha mezinárodních pěveckých soutěží.

Pod taktovkou Víta Aschenbrennera vystoupil Dívčí akademický sbor katedry hudební výchovy a kultury, Plzeňský akademický sbor katedry hudební výchovy a kultury a Komorní orchestr plzeňské konzervatoře, sóla na trumpety zazněla v podání Jana Šmata a Markéty Kubištové. Slavností večer s řadou vzácných hostů, který moderoval Petr Jančařík, se uskutečnil za podpory Plzeňského kraje, Západočeské univerzity v Plzni a Konzervatoře Plzeň.

Galerie


Jitka Hosprová a Lucie Hilscherová

rektor ZČU v Plzni Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček s prof. Jiřím Bezděkem

Fakulta pedagogická

Eva Hubatová

03. 12. 2018