Fakulta designu a umění vybírala talenty do bakalářských oborů

Studium Studující Univerzita

Novinkou letošních přijímacích talentových zkoušek bylo odevzdávání portfolií v elektronické podobě.

Druhý lednový týden patřil na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara druhé části přijímací talentové zkoušky do bakalářských oborů.

Letošní novinkou byla distanční forma první části přijímacího řízení. Uchazeči odevzdávali elektronické portfolio domácích prací a využili tedy progresivní komunikační nástroje svojí generace. Ti, kteří jsou zdaleka, nemuseli do Plzně vážit dlouhou cestu a zvažovat, jak své portfolio prací rozdělit mezi několik škol.

„Do druhé, prezenční části přijímacího řízení dorazilo na SUTNARKU na tři sta padesát uchazečů. Komise pedagogů je pečlivě vybíraly z více než 630 přihlášených adeptů. Uchazeči plnili během tří lednových dnů zadávané úkoly. A dostalo se i na jejich domácí práce. Ty si uchazeči přivezli s sebou a vedoucí ateliérů je podrobili pečlivému zkoumání. Ostatně obě části přijímacího řízení jsou hodnoceny komisionálně. Výsledek hodnocení je tedy výsledkem shody názorů expertního týmu, nikoliv subjektivním posouzením jednotlivce," říká proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti Jindřich Lukavský.

Největší zájem byl v letošním roce o ateliéry Animovaná a interaktivní tvorba, Design nábytku a interiéru, Fashion design, Grafický design, Ilustrace Grafika, Komiks a ilustrace pro děti, Mediální a didaktická ilustrace, Užitá fotografie.

Od 7. do 9. ledna 2019 řešili uchazeči v rámci půldenních (4 hodiny) či celodenních úkolů (8 hodin) například ilustraci ke knize, komiks na zadané téma, návrh plakátu, portrét, figuru, studii ruky, zátiší atp. O tom, zda nakonec byli úspěšní, se dozvědí od 31. ledna 2019 na stránkách univerzity.

Foto: Eva Šindelářová

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

14. 01. 2019