První společný Den otevřených dveří technických fakult ZČU měl úspěch

Studium Univerzita Veřejnost

Budoucí studenty zajímalo, co se na fakultách děje, s kým spolupracují, jak se mohou v budoucnu uplatnit i jaké jsou v Plzni mimoškolní aktivity.

Téměř 1200 návštěvníků přilákal ve středu 30. ledna do kampusu ZČU na Borech první společný Den otevřených dveří technických fakult. Akci si pochvalovali oni i její organizátoři, které davy pohybující se mezi Fakultou elektrotechnickou, Fakultou strojní a Fakultou aplikovaných věd překvapily.

Fakulta aplikovaných věd zvala na prohlídku pracovišť fyziky, geomatiky, matematiky, kybernetiky, informačních technologií, mechaniky a stavitelství. Předvedla například, jak vznikala mluvicí hlava J. A. Komenského, který návštěvníky Dne otevřených dveří vítal na úvodních přednáškách. Studenty, kteří na FAV přišli, zajímala také jejich uplatnitelnost - co si mají pod jednotlivými obory představit, kam mohou nastoupit po studiu a za jaký plat. Chtěli vědět, jestli mohou přestoupit na jiný program, kdyby jim nevyhovoval stávající, zdali musí na FAV mít gymnaziální úroveň matematiky (nemusí, vše je naučíme), jaká je podpora mimoškolních aktivit.

Fakulta strojní  při Dni otevřených dveří dokazovala, že strojaři zdaleka nejsou jen konstruktéři. Předvedla ukázky zaměření průmyslových partnerů fakulty, kteří zároveň představili možnosti provázání studia s praxi ve svých podnicích, a s velkou odezvou představovala studentskou formuli sestrojenou studenty technických fakult ZČU. Pořadatele překvapilo, že stejně jako o stánky kateder byl velký zájem i o stánky firem – návštěvníci mohli na vlastní oči vidět, kde a jako kdo mohou jednou pracovat, pokud se rozhodnou pro studium na FST. K velkému pohybu lidí na zaplněných chodbách fakulty přispělo i to, že se prezentoval rovněž Ústav jazykové přípravy, Centrum informatizace a výpočetní techniky zpřístupnilo IT laboratoře a infrastrukturu i laboratoř pro internet věcí IoT LaB a do svých prostor zval také U. S. Point či Ruské centrum.

Fakulta elektrotechnická měla, slovy animovaného J. A. Komenského, tak nabitý program, že se ani nevešel do propagačního letáku. Před budovou fakulty parkoval elektrobus a v hale recepce už začínala přehlídka toho, co FEL umí. Došlo na ukázky inteligentních textilií, tištěné elektroniky, robotických systémů a k vidění byl i chytrý hasičský zásahový oblek. Kdo chtěl, mohl živě sledovat přelet české nanodružice VZLUSAT-1, která se Zemí komunikuje díky pozemnímu řídicímu středisku. Zaměstnance fakulty, kteří už mají s pořádáním dne otevřených dveří zkušenosti, potěšilo, že se k nim opět po roce vrátily známé tváře – zástupci škol, kteří už FEL dobře znají.

A pozitivní ohlasy přicházejí i odjinud, například ze SPŠ a VOŠ Písek. „Žáci strávili několik hodin prohlídkou bohatého programu, ze kterého stojí za zmínku minimálně akustická laboratoř, 3D modelování, el. stroje a bezdrátový přenos energie či řízení satelitu na oběžné dráze. Program jednotlivých fakult byl doplněn přehlídkou firem, které se školou spolupracují – pro elektrotechnickou fakultu např. energetická společnost ČEZ i společnost ČEPS, která zajišťuje provoz elektroenergetické přenosové soustavy. Věříme, že mnoha žákům návštěva školy poskytla náhled na další možnosti studia a mnohé k dalšímu studiu dokonce i přesvědčila,“ napsal pro web Písecký svět učitel Miroslav Široký.

Foto: Roman Muchka

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

05. 02. 2019