Studenti ZČU zápolí na Světové zimní univerziádě v Krasnojarsku

Sport Studující Univerzita

Ve 131členné české výpravě, která se vydala do Ruska na sportovní svátek studentů vysokých škol, jsou čtyři zástupci Západočeské univerzity v Plzni.

Jednou z největších sportovních akcí letošního roku je Světová zimní univerziáda, kterou od 2. do 12. března hostí Rusko. Sportovní svátek studentů vysokých škol se koná v Krasnojarsku - milionovém centru Sibiře a jeho motto zní: Pravá zima – Real Winter. Zástupci Západočeské univerzity v Plzni na hrách samozřejmě nechybí.

Česká výprava, která se do Krasnojarsku vydala, čítá 131 sportovců – z toho čtyři dorazili v barvách ZČU. V týmu hokejistů hrají Václav Krliš (Fakulta právnická) a Jonáš Štekr (Fakulta ekonomická), ve výběru lyžařských orientačních běžců závodí Veronika Kubínová (Fakulta pedagogická) a v roli trenéra a servismana působí v lyžařském orientačním běhu člen katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní Ondřej Vodrážka.

„Hokejisté mají zatím na kontě výhry nad USA 4:1, nad Maďarskem 7:0 a nad Japonskem 3:1. Bohužel nepovedl se jim souboj s bratry Slováky, kterým podlehli 2:5. Na závěr skupiny je čeká ještě silné domácí Rusko. Veronika Kubínová má za sebou již tři závody. Ve sprintu a následném stíhacím závodě vybojovala shodně 23. místo, v závodě smíšených štafet (žena-muž) doběhla se svým kolegou Vojtěchem Bartošem z Liberce na 16. místě,“ popisuje počínání sportovců Ondřej Vodrážka.

Rusko se podle Ondřeje Vodrážky ujalo pořadatelských povinností velkoryse: „Všechna sportoviště jsou na nejvyšší úrovni, většina z nich zcela nově vybudována v posledních letech, univerzitní vesnice se nachází v kampusu zdejší Sibiřské univerzity. Zahájení se zúčastnil i prezident Putin, který také předával některé medaile.“

Světová zimní univerziáda 2019, to znamená 3000 sportovců a více než 5000 dobrovolníků a další tisíce vojáků a policistů, kteří dohlížejí na bezpečnost. A bezpečnost je na prvním místě. „Na všechna sportoviště se prochází bezpečnostními rámy. Autobusy, které převáží sportovce z vesnice na sportoviště, jsou vždy na odjezdu zapečetěny a při příjezdu řádně zkontrolovány. Bez akreditační karty vás nepustí na ubytování, do jídelny, do šaten, zkrátka nikam. Dobrovolníci stojí doslova na každém rohu, buď vám radí a ukazují, kudy máte jít, nebo vás vítají nebo kontrolují. Ale všichni se vřele usmívají a přejí hodně štěstí,“ dodává Ondřej Vodrážka.

Česká republika získala na hrách zatím jednu zlatou medaili, což je zásluha běžkyně na lyžích Petry Hynčicové, a stříbro díky alpskému lyžaři Tomášovi Klinskému. Závodníci Ruska mají na kontě už 71 cenných kovů, zbytek světa jen 58.

Galerie


Václav Krliš a Jonáš Štekr.

Ondřej Vodrážka a Veronika Kubínová.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

08. 03. 2019