Setkání Science Café v rámci festivalu CO.CON nabídlo přednášky o motion capture a hologramech

Festival Univerzita Veřejnost

V sobotu 23. března se v prostorách DEPO2015 konal první festival komiksů, deskových her, počítačových her a cosplay v Plzni CO.CON. Fakulta aplikovaných věd ZČU na něm nemohla chybět, a návštěvníci se s ní mohli setkat v různých částech doprovodného programu.

Se zástupci Fakulty aplikovaných věd ZČU Milošem Železným a Pavlem Jedličkou bylo možné při CO.CONu diskutovat v rámci speciální série Science Café o technologii motion capture – o tom, jak skutečně dosáhnout realistické animace pomocí pohybu reálného herce. Animované filmy se na celosvětových plátnech objevují totiž čím dál častěji.  Navíc lze tuto technologii úspěšně využít i ve výzkumu.

Hned po tématu motion capture následovala diskuze na téma Hologramy a jiná sci-fi optika s Petrem Lobazem, který na FAV působil ještě před nedávnem. Přiblížil, kde se lze s hologramy setkat a kde končí možnosti současné fyziky a začíná již pouhá fantazie. Obě diskuze byly streamovány online, a tak můžete i vy zjistit, jak funguje motion capture a co přesně je vlastně hologram.

Katedra informatiky a výpočetní techniky si pro návštěvníky CO.CONu navíc připravila expozici, ve které si mohli zahrát některou ze studentských počítačových her či se ponořit do světa virtuální reality prostřednictvím brýlí Oculus Rift doplněnými ovladači Oculus Touch.

Celý festival začal dopoledne v 10 hodin a zakončila ho afterparty, takže dveře za posledním návštěvníkem se zavřely až dlouho po půlnoci. Součástí opravdu bohatého programu byly mimo jiné workshopy zaměřené pro více věkových skupin. Konkrétně se jednalo například o digitální malbu nebo základy komiksu. Pro ty nejmenší byla připravena stavba raketoplánu Atlantis nebo malování figurek na Wargaming. O velkou část programu se také postarala Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara. 

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Michaela Zůzová

27. 03. 2019