ZČU navštívil velvyslanec Španělského království

Spolupráce Studium Univerzita

Při setkání se hovořilo o spolupráci se španělskými vysokými školami i napojení Západočeské univerzity na plzeňský průmysl.

Západočeskou univerzitu v Plzni navštívil ve čtvrtek 25. dubna velvyslanec Španělského království v České republice J. E. Ángel Lossada Torres-Quevedo. On a pověřenkyně pro oblast vzdělávání Amaya Cal se v budově rektorátu ZČU setkali s prorektorem pro rozvoj a vnější vztahy Vladimírem Duchkem a Margaritou Gianino Sánchez, která na Ústavu jazykové přípravy ZČU vyučuje španělštinu.

Hovořilo se o spolupráci ZČU a španělských vysokých škol, která z pohledu obou stran patří k těm osvědčeným. V roce 2015, kdy ZČU navštívil dřívější španělský velvyslanec Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín, spolupracovala univerzita v rámci programu Erasmus s 16 partnerskými španělskými školami. Letos je v rámci programu Erasmus+ partnerských škol ze Španělska už 26. Spolupracují s nimi všechny fakulty ZČU, přičemž mezi partnery jsou významné instituce jako Universidad de Castilla-La Mancha, Universidad de La Coruña, Universidad Autónoma de Madrid, Universidad de Vigo

Dalším tématem byl průmysl. Velvyslanec se zajímal o postavení plzeňského průmyslu v České republice a o to, jak je na průmysl napojena Západočeská univerzita. Po jednání na rektorátu navštívil ještě výzkumné centrum RICE (Regionální inovační centrum elektrotechniky) Fakulty elektrotechnické ZČU.

Co se týče studijních a pracovních stáží Erasmus je Španělsko pro studenty ZČU druhou nejoblíbenější destinací. V letech 2014 – 2019 jich tam na studijní pobyt vyjelo 125 (24 v tomto akademickém roce) a na ZČU zase postupně dorazilo 150 jejich španělských kolegů (29 v tomto akademickém roce). Studenti ze Španělska jsou na ZČU celkově na 3. místě v počtech příjezdů, více jich přijíždí jen z Turecka a Francie.

Stejně jako studenti si zkušenosti vyměňují i zaměstnanci univerzit – ze ZČU jich v roce 2018 do Španělska vyjelo 28 a do Plzně dorazili tři Španělé.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

25. 04. 2019