Výprava ZČU přivezla z Českých akademických her 68 medailí

Sport Univerzita Úspěchy

Už samotná kvalifikace na hry je úspěch, ale sportovcům Západočeské univerzity to nestačilo a poslední červnový týden v Brně samozřejmě bojovali hlavně o cenné kovy. Řada z nich se může po návratu chlubit skvělými výsledky, díky kterým ZČU obsadila celkové páté místo. Ti úspěšní i ti, kterým tentokrát štěstí nepřálo, si zaslouží respekt.

Zlatí futsalisté jsou i féroví

Futsalisté ZČU ve složení Jakub Luhový, Radek Rychna, Daniel Sys, Filip Kuťák, Rudolf Novák, Tomáš Vnuk, Kryštof Kýček, František Rusňák, Patrik Kavalír, Lukáš Pavlíček, David Peterka, Martin Suchý, Jaroslav Pytloun a Patrik Kořistka  turnaj zcela ovládli. Právem se pyšní titulem Akademický mistr ČR pro rok 2019.

V úvodu turnaje si hoši poradili s velice nebezpečným týmem UK Praha v poměru 3:0 a dobře tak zahájili futsalový turnaj. „Proti domácímu týmu VUT jsme rázem byli favoritem a po výsledku 6:1 jsme po prvním dnu turnaje postupovali z prvního místa ve skupině. V semifinále nás však čekal velice těžký soupeř. Tým VŠB-TU Ostrava, který ještě letos hrál nejvyšší futsalovou soutěž v ČR. Kluci do utkání vstoupili bez respektu a bylo z toho vedení 3:0. Ostravský celek se však nechtěl smířit s tím, že by letošní finále bylo bez něj, a minutu před koncem snížil na rozdíl jedné branky. Naši futsalisté však zbytek zápasu obrovskou vůlí a nasazením zvládli a zaslouženě postoupili do boje o zlaté medaile. Ve finále je čekal tým UK Praha, se kterým hráli již ve skupině, kluci od první minuty podali skvělý taktický výkon a finále ovládli poměrem 2:0,“ popsal cestu futsalistů k nejcennějším medailím vedoucí výpravy Pavel Červenka.

Dodejme, že futsalisté si za své vystupování v turnaji vysloužili také Cenu fair play a ZČU může být pyšná, že má nejen skvělé sportovce, ale i slušné hráče.

 

Judo, karate – tři sportovci, ale čtyři zlata

Judisté i karatisté České akademické hry v Brně zahajovali. Západočeská univerzita si nemohla lepší start snad ani přát, protože i přes silnou konkurenci dokázali naši reprezentanti vybojovat čtyři zlaté medaile. „Boje probíhaly od dopoledních hodin v jednotlivých váhových kategoriích. Ve váhové kategorii -57 kg získala v judu 1. místo Markéta Havlíčková (FPE) a v kategorii +100 kg zvítězil Daniel Uher (FST),“ uvedl vedoucí výpravy Tomáš Buriánek. Dvě zlaté medaile putovaly na konto ZČU i v karate a obě získal jeden student. Jiří Krych (FEL) totiž zvítězil ve váhové kategorii -84 kg i v kategorii bez rozdílu hmotnosti.

 

Beachvolejbalové drama se skvělým koncem

Do beachvolejbalového turnaje zasáhly dvě dívčí dvojice ze ZČU - Daniela Urešová s Karolínou Paulovou a Natalie Šmídová s Petrou Šafránkovou. Obě dvojice postoupily z předkola do 1. kola, kde Urešová a Paulová ve druhém zápasu v tiebreaku přešly přes brněnský pár, avšak Šmídová se Šafránkovou musely po dvousetové prohře s nejvýše nasazeným párem do opravného pavouka, ve kterém se bohužel po další prohře musely s turnajem rozloučit. Daniela Urešová a Karlína Paulová ale pokračovaly dál. V osmifinále nedaly soupeřkám šanci a ve čtvrtfinále narazily na budoucí finalistky. „Čtvrtfinálový zápas byl pro naše děvčata již čtvrtým zápasem dne a na jejich výkonu byla znát únava. Vždyť oproti soupeřkám měly odehráno o zápas více, což se v opravdu tropickém počasí ukázalo jako jeden z rozhodujících faktorů, když na konci druhého setu bylo jasné, že dvojice ze ZČU bude o semifinále muset bojovat druhý den ještě jednou, tentokráte v opravném pavouku,“ popisuje za katedru tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní Václav Kotous.

Urešová a Paulová narazily při reparátu na soupeřky z druhého kola, zápas zvládla a v semifinále narazily na favoritky turnaje, čemuž odpovídal začátek zápasu. Po deseti výměnách byl stav 1:9 v neprospěch ZČU. „Danča s Kájou za tohoto stavu odhodily přílišný respekt ze soupeřek a začaly opět hrát svou chytrou hru, se kterou si po celý turnaj soupeřky nevěděly rady. S každým míčem rostlo v děvčatech sebevědomí, bojovalo se o každý míč a pestrá hra našich volejbalistek začala dělat soupeřkám problémy. Nakonec děvčata dokonala vskutku pohádkový obrat a po prvním setu vyhrála i set druhý,“ pokračuje Václav Kotous

Samy hráčky říkaly, že absurdní stalo skutečností, když coby původně nenasazený pár prošly do finále přes nejvýše nasazenou dvojici. Finálový výkon, který pak předvedly, byl hoden opravdových šampionek. Koncentrovaný, bojovný výkon, výjimečný. Po vítězství ve dvou sadách se Daniela Urešová a Karolína Paulová mohly radovat ze zisku titulu Akademických mistryň ČR. „Poděkování určitě patří futsalistům ze ZČU, kteří na vzdálené kurty přijeli naše volejbalistky podpořit a v bojích o medaile jim vytvořili skvělou atmosféru,“ dodává Václav Kotous.

 

Medailové žně atletů

Západočeská univerzita vyslala do Brna 13 atletů, kteří zpět do Plzně přivezli 12 medailí. „Nejvíce se dařilo běžkyni Tereze Hrochové (FPR), která přesvědčivě zvítězila v běhu na 1500 i 3000 metrů a byla spolu s Kristýnou Přástkovou (FEK), Veronikou Meczlovou (FPE) a Anetou Baštářovou (FZS) také členkou bronzové štafety na 4x400 metrů. Dvě medaile získali  ještě vrhači Kateřina Klailová (FEK), jíž patří zlato v kouli a bronz v hodu oštěpem,  a Tomáš Ott (FST), zlatý v hodu kladivem bronzový v hodu diskem,“ shrnuje za výpravu Ondřej Vodrážka.

Mezi muži se medailově prosadil ještě Jiří Gregor (FAV) se stříbrem  v běhu na 800m a Josef Adámek (FPE), stříbrný ve skoku vysokém. „Další medaili přidali kluci ve štafetách a potvrdili, že se jim v této soutěži dlouhodobě daří. Ve složení Martin Hes (FZS), Miroslav Bluďovský (FEK), Daniel Maruštík (FST) a Jiří Gregor (FAV) vybojovali bronz na 4 x 100 metrů a ve štafetě na 4 x 400 metrů si ve složení Hes, Maruštík, Slavíček a Gregor ještě o stupínek polepšili a doběhli pro 2. místo,“  jmenuje Ondřej Vodrážka.

 

Plavci vylovili z bazénu zlato, stříbro i bronz

Dvěma zlatými, třemi stříbrnými a pěti bronzovými medailemi přispěli do úctyhodné sbírky Západočeské univerzity na Českých akademických hrách plavci. Plavání bylo mimochodem v pětatřicetistupňovém horku, které ve čtvrtek panovalo, nejstravitelnějším sportem. Plavecká výprava ZČU měla sedm členů, kterým počasí vůbec nevadilo.

„Nejvíce cenných kovů posbíraly opora ZČU Aneta Pechancová (FPR), která brala v individuálních startech dvě stříbra (50 metrů volný způsob a motýlek)a jeden bronz (50 metrů znak), a nováček v týmu Eliška Zelená (FZS),  obojživelnice , která kromě plavání zvládá i triatlon. Její vytrvalecký potenciál se ukázal i v krátkém bazénu v Brně, kde zvítězila na 400 metrů volným způsobem, třetí byla na 200 metrů polohově a 100 metrů volným způsobem. Stříbrnou medaili přidal Jakub Šmíd (FAV) na 200 metrů polohově, bronzovou Šarlota Šarláková na 100 metrů prsa,“ uvedl Ondřej Vodrážka.

A aby úspěchů nebylo málo, vybojovala další zlato na závěr děvčata ve štafetách na 4x50 metrů volným způsobem a spolu s hochy ještě v takzvané mix štafetě na 4x50 polohově.

 

Softbal byl poprvé mix a vynesl stříbro

Turnaj v softballu se na letošních hrách v Brně hrál poprvé ve formě mix – to znamená, že na hřišti musela být vždy alespoň dvě děvčata. Týmu ZČU v sestavě O. Bublík, M. Kučera, M. Pekovič, O. Kába, O. Bílek, P. Malovaný, V. Mašek, K. Šmíd, K. Taraba, M. Jandík, K. Wildová, M. Babková a P. Koudelková  novinka zjevně svědčila, protože nestačil pouze na silný tým ČVUT, který měl v sestavě například i člena reprezentačního výběru ČR Matouše Kasala. „Finále bylo skutečným vyvrcholením turnaje. Dva homeruny hráčů ČVUT znamenaly pojistku jejich vítězství.  Tým ZČU byl favoritovi důstojným soupeřem a zaslouženě získal stříbrné medaile,“ hodnotí jeden z vedoucích družstva Pavel Červenka.

 

Volejbalistky obhajovaly loňský titul

Tým volejbalistek ZČU jel do Brna obhajovat loňské prvenství. Se zlatem se sice nevrátil, ale stříbrné medaile vybojoval skvělým výkonem. Andrea Mrvová, Štěpánka Ulčová, Markéta Hrubá, Lenka Hornová, Denisa Prokopová, Kateřina Hipčová, Petra Žižková, Eva Petrmichlová, Kateřina Pařízková, Karolína Paulová, Daniela Urešová a Petra Šafránková nejprve porazily Jihočeskou univerzitu 3:1, v dalším zápasu domácí VUT 3:1 a finále už měly jisté.

Volejbalistky ve finále nastoupily proti výběru Masarykovy univerzity. „V zápase působila děvčata v prvním setu poněkud nerozehraně a sadu získal pro sebe tým soupeře. V druhém finálovém setu se náš tým začal dostávat více do hry, nicméně rozjetý soupeř byl k nezastavení a získal i druhou sadu. Ve třetím setu jako by bylo na hřišti jiné družstvo a po velice kvalitním výkonu získala děvčata sadu pro sebe. Stav 2:1 pro MUNI. Zlepšený výkon našeho družstva dával tušit, že by děvčata zápas mohla ještě otočit ve svůj prospěch, avšak výběr Masarykovy univerzity ve čtvrtém setu téměř nekazil, a přes bojovný výkon děvčata nakonec prohrála 1:3,“ popsal zápas vedoucí družstva Václav Kotous s tím, že Andrea Mrvová a Štěpánka Ulčová si zaslouží zvláštní dík za to, že se postaraly o vyvážen složení družstva, sestavu na hřišti i taktickou stránku hry: „Bez jejich pomoci bychom takto skvělého výsledku jen stěží dosáhli.“

 

Lezci se neztratili, jeden dosáhl na stříbro

K Českým akademickým hrám patřil také bouldering – lezení na umělé stěně, přičemž ZČU měla v ohni šest želízek. Za ženy to byly Helena Matějková (FF), Andrea Tomanová (FPR) a Andrea Kolínková (FAV), za muže Karel Taraba (FAV), Václav Pelíšek (FAV) a Tomáš Binter Binter (FDULS).

Po náročné kvalifikaci se mezi osm nejlepších dostali tři naši studenti, přičemž největšího úspěchu dosáhl Tomáš Binter, který vybojoval stříbrnou medaili. Helena Matějková, pro kterou byl závod premiérou, i Václav Pelíšek skončili na sedmém místě.

 

Fotbalisté – skvělý začátek a pak 4. místo

První den na turnaji byl pro fotbalisty ZČU skvělý. Jakub Luhový, Radek Rychna, Daniel Sys, Filip Kuťák, Rudolf Novák, Tomáš Vnuk, Kryštof Kýček, František Rusňák, Patrik Kavalír, David Peterka, Martin Suchý, Jaroslav Pytloun, Patrik Kořistka, Dušan Pinc, Ivan Kutlák, Karel Kalivoda, Tomáš Holík a Matěj Trojanec nejprve remizovali 1:1 s Ostravskou unvierzitou a ve druhém zápase porazili 2:0 tým Univerzity Karlovy.

Z prvního místa ve skupině postoupili fotbalisté do semifinále, kde v obrovském vedru narazili na Masarykovu univerzitu. Ačkoliv byli aktivnější, gólově se neprosadili a došlo na pokutové kopyKdyby v páté sérii dali gól, postoupili do finále, ovšem branka nepadla, naopak proměnil soupeř a začínalo se znovu, tentokrát už po jedné penaltě pro každý tým. Na rozdíl od ZČU pak Masarykova univerzita skórovala, postoupila a ZČU čekal duel semifinalistů. Tým ČVUT se v zápase o třetí místo ukázal jako lepší a ZČU připadlo čtvrté místo.

 

Aerobik letos nechyběl

Západočeská univerzita měla letos své zastoupení letos i v aerobiku. Závodnice Eliška Fajfrlíková (FZS), Anna Vopalecká (FEK), Lenka Ollariová (FEK), Lucie Buňátová (FPE) a Tereza Munzlingerová (FPE) podaly mimořádně kvalitní výkony. „Ve velice fyzicky náročném závodě za předcvičování našich nejlepších lektorů Lenky Velínské a Romana Ondráška bodovaly především Eliška a Anička, když pro ZČU v Plzni získaly pět bodů do celkového hodnocení zúčastněných škol. V těchto subjektivně hodnocených sportech je velice obtížně udržet nadhled rozhodčích, což se trochu projevilo i na umístění některých našich závodnic,“ míní vedoucí týmu Petra Kalistová.

Eliška Fajfrlíková skončila na 4. místě, Anna Vopalecká na 5. místě, Lenka Ollariová na 8. místě a Lucie Buňátová a Tereza Munzlingerová na 10. a 15. místě. „Našim úspěšným reprezentantkám gratulujeme a nezbývá než doufat, že příští rok nás čeká medailové umístění,“ dodává Petra Kalistová.

 

Bramborové medaile pro frisbee, basketbal a házenou

Stejně jako softbal se i turnaj ve frisbee v Brně hrál v kategorii , každý tým měl hřišti pět hráčů, z nich alespoň dvě jsou děvčata. Na závěrečný turnaj se kvalifikovalo osm nejlepších týmů, které hrají ve dvou skupinách systémem každý s každým, a družstvo ZČU (L. Houška, J. Ondráček, J. Štverák, O. Šíp, R. Čermák, V. Pelíšek, A. Tomanová, E. Lepší, Kr. Petříčková, Kat. Petříčková) nastupovalo do bojů o umístění ze třetího místa ve skupině B. „Skvěle zvládlo utkání se druhým týmem skupiny A. Tým VŠB Ostrava jsme udolali 9:8 a mohli jsme se radovat z postupu do semifinále. První tři týmy byly nad síly našeho mladého výběru, čtvrté místo na Českých akademických hrách pro tým ZČU i tak výrazným úspěchem,“ hodnotí Pavel Červenka.

Pomyslnou bramborovou medaili přivezly z moravské metropole také basketbalistky, které v základní skupině obsadily druhé místo a měly možnost bojovat o cennější kovy, nicméně po velkém boji podlehly týmu z Olomouce.

Na čtvrtém místě skončili také házenkáři Západočeské univerzity, kteří sice vyhráli základní skupinu, ale v semifinále nestačili na družstvo Univerzity Karlovy. Také je o 3. místo připravila Olomouc.

 

Futsalistky měly smůlu, ale bojovaly

Futsalistky Západočeské univerzity začaly turnaj ve skupině A, kde je čekaly týmy VUT Brno a UK Praha. První zápas proti VUT Brno byl ještě vyrovnaný, ale plzeňský tým nakonec soupeři podlehl smolným gólem a prohrál 0:1. Smůla pak už děvčata neopustila, ačkoliv se s ní prala, jak mohla.

„Druhý zápas proti UK Praha se vyvíjel ve stejném duchu. Utkání bylo vyrovnané a šance se střídaly na obou stranách. Žádný z týmů ale branku vstřelit nedokázal a utkání skončilo nerozhodně 0:0. Ve skupině se družstvo ZČU umístilo na třetím místě a postoupilo do utkání o celkové 5 místo, kde děvčata proti ČVUT Praha. Utkání začalo dobře. Již ve 2. a 4. minutě se trefila do soupeřovy sítě Zuzana Sládková a protrhla tak střeleckou smůlu, bohužel pro nás soupeř hru záhy vyrovnal a postupně dvěma góly v 15. a 19. minutě vyrovnal i skóre na 2:2. V závěru utkání ještě přidal jeden gól, na což už naše hráčky nedokázaly reagovat a podlehly tak 2:3. Tým ZČU se tedy umístil na celkovém 6 místě a po loňském úspěchu odjíždí bez medaile,“ shrnuje vedoucí týmu Luboš Charvát.

Michaela Čechová, Adriana Turková, Zuzana Sládková, Veronika Králová, Lucie Kokošková, Lucie Křenková a Veronika Krákorová nicméně předvedly bojovný výkon a velké nasazení.

 

Pro florbalisty byl úspěchem už postup

Tým florbalistů, který vybojoval postup na České akademické hry, se od toho, který na hrách nastoupil, lišil. Velmi úspěšné mužstvo se totiž nepodařilo znovu sestavit, protože pět studentů se muselo z her omluvit, a ZČU tak reprezentovalo pouze devět hráčů a dva brankáři. „Proti kvalitním soupeřům, kteří hrají na tři pětky, to nestačilo,“  konstatuje vedoucí mužstva Pavel Červenka a dodává, že o kvalitě protihráčů vypovídá například to, že v kádru VŠB Ostrava nastoupil člena All stars týmu z mistrovství světa 2018 v Praze Adam Delong.

Florbalistům ZČU v sestavě V. Lapuník, V. Zábran, P. Válka, L. Ščurko, O. Váně, O. Motl, V. Buchta, V. Vosyka, M. Selinger, J. Smolka a J. Mikeska nevyšel zápas proti domácí VUT Brno, jejímuž týmu dokázali vzdorovat pouze v prvních dvou třetinách utkání. „V závěru, když soupeř vedl, museli riskovat a opakovaně inkasovali. Ve druhém utkání opět dominoval náš soupeř VŠCHT Praha, který nastoupil k prvnímu zápasu s kvalitním ligovým výběrem a třemi formacemi. Naši tak nastoupili k boji o 5. místo proti výběru MU Brno. Po první třetině (0:2) otočili výsledek a do posledních sekund v divoké přestřelce vedli. Soupeř však při hře bez brankáře dokázal v závěru srovnat na konečných 9:9. V samostatných nájezdech byl opět šťastnější,“ dodává Pavel Červenka.


Všem sportovcům gratulujeme!




Galerie


Zlatí futsalisté.

Cena fair play pro futsalisty.

Atleti ZČU.

Plavkyně na stupních vítězů.

Úspěšní plavci a plavkyně.

Basketbalistky ZČU.

Fotbalisté ZČU.

Tým frisbee.

Futsalistky ZČU.

Lezec Tomáš Binder.

Družstvo házenkářů.

Výprava aerobiku.

Aerobik.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

03. 07. 2019