Studuj a bav se vědou, radí výstava v mázhausu radnice

Univerzita Veřejnost Výstava

Co všechno patří do takzvané třetí role Západočeské univerzity?

Až do 13. září je v mázhausu plzeňské radnice k vidění výstava Studuj a bav se vědou, která Plzeňanům představuje Západočeskou univerzitu především v takzvané třetí roli - ve vztahu ke společnosti, nad rámec role vzdělávací a výzkumné.

Pondělní vernisáže se za univerzitu zúčastnila prorektorka pro studijní a pedagogickou činnost Blanka Šedivá, za město primátor Martin Baxa. Mezi početnými hosty nechyběli ani emeritní rektor ZČU Josef Průša a emeritní rektorka Ilona Mauritzová.

Výstavu připravilo oddělení Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU. Západočeská univerzita jí chce také ukázat, že je hrdá na studenty, pedagogy a výzkumníky, kteří ve svých oborech dosáhli mezinárodních úspěchů, získali prestižní ocenění a především pomáhají zlepšovat svět kolem sebe. Z fotografií a textů je patrné, nakolik je univerzita součástí města i kraje a jak snadno se do jejích aktivit může zapojit i veřejnost.

Prorektorka Blanka Šedivá zmínila, že výstavní panely v mázhausu dokládají i to, jak je Západočeská univerzita provázaná. „Toho si na ní cením nejvíce. Všechny fakulty spolupracují, technické obory s humanitními, ekonomickými, právnickými, uměleckými nebo zdravotními, a myslím, že to je právě to, co budeme do budoucna potřebovat. Doba, kdy se studenti úzce specializovali a šli studovat třeba jen strojírenství, už je za námi,“ řekla.

Podle primátora Martina Baxy je Západočeská univerzita pro Plzeň důležitá. „Hraje klíčovou roli v tom, že naše město na začátku 90. let dokázalo a stále dokáže obstát v těžké konkurenci ostatních měst. Jsem rád, že se tato výstava koná právě v mázhausu a že jsme Západočeské univerzitě poskytli pro další výstavu také prostor před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje. Určitě to svědčí o tom, jak moc si město univerzity váží,“ nechal se slyšet.

Druhá univerzitní výstava, kterou primátor zmínil, začne ve Smetanových sadech v neděli 1. září. Připomene výročí 70 let technického vysokého školství v Plzni, které se váže k nadcházejícímu akademickému roku. Jednadvacet panelů provede návštěvníky historií technického vysokoškolského vzdělávání v Plzni od založení Vysoké školy strojní a elektrotechnické v roce 1949 a představí všechny tři technické fakulty ZČU i jejich výzkumná centra. Výstava bude k vidění do 30. září.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

27. 08. 2019