Studenti budou v mezinárodních týmech řešit úkoly a zdokonalí se

Spolupráce Studující Univerzita

Projekt MuPIC 2019 spojí studenty Fakulty strojní a Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, belgické University of Mons, finské University of Applied Sciences a španělské Florida Universitària.

Devatenáct studentů z ČR i ze zahraničí se sejde v týdnu od 23. do 27. září na Západočeské univerzitě v Plzni. Odstartuje totiž první pilotní mezinárodní kurz v rámci MuPIC 2019 - Multidisciplinary Projects in an International Context (Multidisciplinární projekty v mezinárodním kontextu).

Do MuPIC 2019 se zapojilo šest českých, pět finských, pět španělských a tři belgičtí studenti.

Studenti Fakulty strojní a Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, belgické University of Mons, finské University of Applied Sciences a španělské Florida Universitària se během týdne rozdělí do čtyř mezinárodních multidisciplinárních týmů. Následujících sedm měsíců budou pracovat na zadáních od společností Škoda Transportation a Engel. Jejich úkol? Najít inovativní a neotřelá řešení. „Studenti spolu budou komunikovat on-line, v Plzni se všichni opět sejdou v květnu, kdy projekt vyvrcholí,“ uvedla koordinátorka Jana Čepičková, ředitelka Ústavu jazykové přípravy ZČU.

Projekt MuPIC financuje program ERASMUS+. „Jeho cílem je prostřednictvím inovativních on-line metod rozvinout odborné a obecné kompetence studentů, kteří jsou rozděleni do týmů napříč univerzitami i obory a řeší témata zadaná průmyslovými partnery. Jsou to studenti strojírenství, designu, marketingu a projektového řízení,“ pokračuje Jana Čepičková.

Při spolupráci studenti uplatní odborné znalosti a dovednosti a něco také získají. „Především dojde k rozvoji jejich schopnosti pracovat v dynamickém mezinárodním a multikulturním prostředí pracovního týmu řízeném v souladu s nejnovějšími trendy projektového managementu. Studenti se tak zdokonalí v komunikaci v anglickém jazyce, získají nebo si zlepší své interkulturní kompetence, naučí se on-line spolupráci ve virtuálním týmu, plánování činností, řešení konfliktních situací, budování důvěry mezi partnery a rozvinou svoji flexibilitu, sebemotivaci a schopnost vést pracovní skupinu,“ dodává Jana Čepičková.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

19. 09. 2019